608

"Alegerea şefului statului nu e posibilă pentru că clasa poltică este egoistă, vrea totul"

Criza politică nu poate fi depăşită pentru că niciun partid nu renunţă la interesele lor personale, iar soluţia pentru alegerea şefului statului nu se găseşte fiindcă clasa politică este egoistă. De această părere sunt invitaţii emisiunii Fabrika.


“Fiecare formaţiune politică prezintă argumente pe care am putea să le acceptăm. Însă, toţi pornesc de la interesele lor. Niciun grup de partid nu vrea să renunţe la anumite interese, să găsescă un compromise pentru a alege şeful statului. Criza politică continuă pentru că nimeni nu vrea sa cedeze, iar soluţia nu poate fi  găsită fiindcă clasa poltică este egoistă, vrea totul”, a menţionat Sergiu Prapoşciuc jurnalist.


De asemenea, Sergiu Prapoşciuc a subliniat că problemele care nu le permit politicienilor să găsească o soluţie s-ar ciocni de faptul că în cadrul AIE sunt două grupări politice-oligarhice. “În cadrul Alianţei există două grupări politice cea a lui Plahotniuc şi cea a lui Filat. Mai exstă a treia grupare a lui Voronin, care calculează cu care din aceste două îi convine să negocieze. Se pare că Voronin optează pe varianta cu Filat”, a explicat acesta.
Potrivit lui Igor Boţan analist politic există o soluţie pentru depăşirea crizei constituţionale, dar şi pentru angajarea Partidului Comunist într-un dialog consistent cu AIE: "Există o soluţie pentru depăşirea crizei şi angajarae comuniştilor într-un dialog şi sper că iniţiativa lui Marian Lupus sa aibă sorţi de izbândă".


“Astazi reprezentanţii celor trei formatiuni din AIE au căzut de acord că trebuie să se întâlnească şi să discute ca nişte gospodari. Ceea ce e bine. Că nu au venit comuniştii poate că e şi mai bine. Astfel, cei din Alianţă trebuie să discute şi să spună cinstit ce otrăveşte relaţiile din AIE. După care ar trebui să pregătească o platformă, o adresare către comunişti pentru ai invita la discuţii. Această adrsare însă, ar trebuie să conţină câteva elimente la care comuniştii să răspundă. E vorba de cele şapte priorităţi ale Alianţei, problema integrării în UE şi mai sunt câteva", a menţionat Boţan.


Pe de altă parte, Igor Boţan spune că în cazul în care comuniştii refuză să răspundă la întrebările expuse clar în adresarea Alianţei către aceştia, atunci partidele care se află la putere ar trebui să se adreseze cetăţenilor pentru suport: “Să vină cu rugămintea să li se dea încă jumătate de an pentr a modifica în Constituţie exact ceea ce a propus PCRM”.


Analistul politic a precizat că de fapt marea problemă nu e în cadrul PCRM, ci în interiorul Alianţei. "Cea mai elegană bătălie o poţi câştiga atunci când lupţi cu arma adversarului tău. Alianţa trebuie să facă o aşa ofertă PCRM-ului încât aceştia să nu o poată respinge. Marea problemă nu e în PCRM, ci în AIE. Ei nu pot depăşi criza internă", a conchis Boţan.


 
publika.md

0