Naționalistov na rabote ne prinimati!
Invitatul emisiunii MAI APROAPE DE EUROPA de la ARENA FM a fost un nume cu greutate in sistemul medical din R. Moldova. Este vorba de Victor Pîntea, doctor habilitat in medicina, profesor universitar si sef de catedra. Vine de la Zaicani, Rascani si spune ca in tinerete a ales intre jurnalism si medicina. A fost student eminent si a incheiat studiile cu mentiune, lucru confirmat de cariera pe care avea sa o faca ulterior. Astfel, a ajuns unul dintre medicii de frunte din R. Moldova, mai cu seama in domeniul bolilor infectioase.
„Nu existau boli infectioase in URSS”
Chiar daca suntem o tara saraca si cu o medicina saraca „nu este o problema sa stabilesti un diagnostic corect in RM”, subliniaza optimist profesorul Pintea. Totusi, exista un alt impediment: nu avem un spital de boli infectioase asa cum si-ar dori invitatul meu. Unul la standarde europene, „unul precum cel din Cluj”, exemplifica seful de catedra. Si pe buna dreptate. Cand cere un spital cu o asemenea capacitate domnul doctor stie ce spune. Si asta pentru ca, la nivel mondial, Republica Moldova se situează pe primul loc la mortalitatea provocată de complicaţiile hepatitei. Anual, aproape 3.000 de persoane îşi pierd viaţa din cauza acestei boli. Tratamentul poate ajunge la câteva zeci de mii de euro.
„Este o consecință a trecutului, nu a momentului. O ciroză, ca să se dezvolte, trebuie să treaca 20-30 de ani. În URSS lucrurile acestea se știau, dar nu se spuneau. Nu existau boli infecțioase în URSS. Totul era bine și frumos. Că suntem pe locul întâi după statistică nu e de azi. O spun cu toată responsabilitatea”, atrage atentia Victor Pîntea. Aici nu uitam nici de discutiile din ultima vreme legate de evacuarea spitalului Toma Ciorba din centrul capitalei. Interes sau necessitate? Despre ce este vorba aflam tot de la invitatul meu.
„Fascist si nationalist” de la 6 ani
Pe lângă medicină, abordam cu interlocutorul meu și subiecte politice. Aflați de ce a fost etichetat drept naționalist încă de la vârsta de 6 ani și cum a jurat în puterea nopții, în padure, alături de Mircea Druc și alți colegi, la 14 ani, să lupte contra imperiului sovietic.
Numai că răzvrătirea față de ciubota ocupantă a început mai devreme. „Hai, dragul mamei sa te invat scrisul nostru”, i-a spus la numai 6 ani, în clasa întâi. Și a cunoscut scrisul latin atât de bine, încât abia după vreo jumătate de an învățătorul și-a dat seama că elevul Pîntea nu cunoaște alfabetul chirilic, ci latin. Se intampla in 1948. Si in timp ce mama si-a asumat aceasta responsabilitate, tata continua spunandu-i: „Noi asistam la formarea unei limbi noi, dragul tatei – a limbii moldovenesti”.
A venit apoi clasa a 4-a. Atunci a desenat tricolorul pe verso pe cartea de aritmetica . A fost luat de umeri de catre invatator si dat afara. Convocat imediat, tatal sau a raspuns scurt si concis: „Pai, el a desenat steagul tarii noastre”. Replica invatatorului nu a intarziat: „Fascistilor si nationalistilor!!!”. „Astfel, din clasa a 4-a, am ramas cu eticheta aceasta. Cand feciorul meu a trebuit sa se angajeze la serviciu si nu a reusit, am inteles de la cunoscuti ca, desi era un guvern democrat la putere, raspunsul a fost, in scris: Nationalistov na rabote ne prinemati (trad. rusă – nationalistii sa nu fie primiti la lucru)”, marturiseste domnul doctor. Si continua: „Eticheta de nationalist nu e corecta.
Acest cuvant inseamna sa iti iubesti poporul, Patria, pamantul si sa fii patriot. Eu mi-am servit mereu poporul, asa cum am putut. Raman mai departe pe baricadele adevarului. Asta nu e o lupta. Asta inseamna sa fii TU. E respectul fata de tine si trebuie sa te lupti pentru asta”.
Arestat pentru că a depus flori la monumentul lui Ștefal cel Mare
Si ca sa va dati seama ce inseamna sa fii „nationalist”, aflati ca in anii de facultate, Victor Pîntea, alături de alți câțiva colegi, a fost arestat pentru că au depus flori la monumentul lui Ștefal cel Mare. „De ce politicienii l-au privatizat astazi pe Stefan cel Mare?”, se întreabă retoric profesorul.
Discutam cu domnul doctor si despre politică. „Merg in transportul public si ascult ce discuta lumea. Nemultumirile sunt tot mai multe si asta vine din certurile Aliantei. E mare pacat. Daca politicienii vor mai continua asa, revin comunistii pentru inca 100 de ani. La nivel politic inalt vorbim de patriotism, dar nu il vad acolo. Sa spui ca vorbesti limba romana inca nu este suficient”, conchide doctorul habilitat.
Nu are cetatenie romana. De ce? Simplu: „Am crezut ca ne vom uni cu Țara si nu voi mai avea nevoie de asa ceva ”, spune senin domnul doctor Victor Pîntea.
Sursa: Stela Popa
jurnal