301

România este pe plus cu peste 5 mld. euro în bugetul UE

În ciuda gradului scăzut de absorbţie,

 
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că pentru perioada 1 ianuarie2007-30 iunie 2011, diferenţa dintre fondurile pe care le-a primit România de la UE şi sumele pe care le-a vărsat la bugetul Uniunii este favorabilă ţării noastre la peste 4,9 miliarde de euro.
 
„De la începutul lui ianuarie 2007 şi până la sfârşitul lunii iunie 2011, balanţa - deci diferenţa dintre fondurile pe care le-a primit România şi sumele pe care le-a vărsat la bugetul UE - este favorabilă la peste 4, 9 miliarde de euro. În nici un caz România nu este un contributor net la bugetul UE şi în ciuda gradului scăzut de absorbţie în ceea ce priveşte politica de coeziune - 3,7% astăzi - balanţa este pozitivă. Probabil azi e peste 5 miliarde de euro“, a explicat Leonard Orban.
 
Comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a explicat la rândul său, că balanţa netă între sumele atrase de la UE şi contribuţia României la bugetul UE este într-adevăr pozitivă „în principal pe baza a ceea ce se atrage pe cei doi piloni ai agriculturii“.
 
„Contrar cu ceea ce aud la Bruxelles, este o balanţă pozitivă, dar nu datorită atragerii fondurilor de coeziune, ci prin raportarea la toate plăţile livrate de la Bruxelles. Cred că balanţa pozitivă nu este datorită utilizării fondurilor din coeziune ci datorită fondurilor care vin în România pentru fermieri, prin intermediul plăţilor directe şi a fondurilor de dezvoltare rurală care au crescut anul acesta“, a spus Lewandowski. Comisarul a adăugat că speră ca în următorii ani această balanţă pozitivă să fie construită nu numai pe transferuri de plăţi directe în agricultură, ci pe coeziune.
 
Lewandowski a declarat că România este pe drumul cel bun, iar FMI şi CE vor continua să acorde asistenţă ţării noastre, care însă trebuie să îmbunătăţească rata de absorbţie a fondurilor europene.
 
„Problema Europei nu este România, problema este în altă parte. Estimările noastre sunt că în România revenirea este pozitivă, iar  balanţa de plăţi a contribuit la această revenire. Asistenţa din partea FMI şi a Comisiei Europene va fi continuată, pentru că România este pe drumul cel bun, iar astfel de semnale bune nu primim de la alte state membre. În alte state europene membre estimările de creştere economică au fost reduse. Toată lumea înţelege că trebuie să se ajusteze toate prognozele şi promisiunile, ţinând cont de contextul dezavantajos din economia europeană, aflată în criză“, a precizat comisarul.
 
Leonard Orban a declarat că nu vor putea fi făcute progrese rapide în îmbunătăţirea ratei absorbţiei, deoarece autorităţile române au decis că până în noiembrie plăţile pentru programele legate de achiziţiile publice să fie întrerupte. El a menţionat că la CE se transmit numai facturile care nu sunt legate de aceată temă.
Ministrul a adăugat că acolo unde vor fi identificate probleme, „banii nu se vor pierde, ci vor fi transferaţi la alte proiecte“.
 
„Nu e o suspendare, este vorba despre o decizie a autorităţilor române până cel mai devreme în luna noiembrie pentru că tot sistemul de achiziţii publice va trebui să fie reacreditat“, a explicat Orban.

 

0