425

Multiculturalism in Cehia

Multiculturalism în Cehia: cehii vor să îi alunge pe ţigani, poliţia îi păzeşte  

 

 
De aproape două luni de zile cehii din oraşele Varnsdorf, Novy Bor şi Rumburk ies în stradă de câteva ori pe săptămână şi cer alungarea ţiganilor. Au fost detaşaţi în ficare din aceste oraşe câte 500-600 de poliţişti pentru a împiedica degenerarea protestelor – şi până acum s-a reuşit ţinerea situaţiei sub control. Povestea s-a declanşat la începutul lunii august: câteva zeci de cehi au ieşit în stradă în Varnsdorf şi au cerut ca ţiganii nou veniţi să plece. Supărarea a fost stârnită de un conflict între ţigani şi cehi la un bar din localitate: ţiganii au scos nişte săbii şi i-au tăiat pe cehi. De atunci şi până azi manifestaţiile s-au ţinut lanţ. Deşi totul a pornit  de la localnici, manifestaţiile au început să fie organizate de un partid naţionalist extremist – însă localnicii li se alătură în număr mare.
  De ce vor cehii să îi alunge pe ţigani?  
Sistemul protecţiei sociale din Cehia pare să stea la originea conflictului. Dezvoltatorii imobiliari din oraşele mari îi evacuează pe ţigani din clădirile vechi din centru sau din apropierea centrului şi îi mută în clădiri achiziţionate ieftin din oraşe mici. Guvernul ceh plăteşte dezvoltatorilor imobiliari chiria datorată de ţigani. Şi uite-aşa dezvoltatorii îşi eliberează loturi scumpe fără nici un fel de pagubă şi mai primesc şi subvenţii de la stat. Însă cehii din oraşele mici nu au de gând să îi primească pe ţiganii nou veniţi şi ies în stradă de câteva ori pe săptămână cerând plecarea lor. Ca să nu iasă pogromuri, poliţia cehească trebuie să îi păzească pe ţigani – ceea ce îi scoate şi mai tare din sărite pe cehi, care nu mai înţeleg de ce trebuie să plătească impozite.
  Linişte în presa internaţională  
Situaţia din Cehia de vest este explozivă, însă presa internaţională cam tace din gură. Doar Spiegel a făcut un reportaj bine documentat (aici, cu o galerie foto aici).  Nu am văzut ceva condamnări mai vehemente ale rasismului cehilor, oareşce analize asupra faptului că cehii sunt rasişti de când au apărut ca popor etc. Nici ceva analize asupra originii acestui conflict, asupra “politicilor sociale pozitive” (ţiganii spun că nu sunt ţigani noi veniţi în acele oraşe). Pe scurt: cehii nu înţeleg de ce trebuie să plătească impozite pentru ca ţiganii să poată să nu muncească.
 
Ceva informaţii suplimentare aici şi aici. În presa din România nu a apărut nimic din câte ştiu eu.



0