854

Întâlnire Lupu - Gueorguiev! Ce e bun și ce e rău în economia țării

  Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Preşedinte al Parlamentului a avut o întrevedere cu șeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Nikolay Gueorguiev, aflat în vizită în Republica Moldova. Potrivit Serviciului de presă al președinției, cei doi au discutat despre evoluţiile recente din economie şi comerţ, progresul înregistrat în realizarea programului cu FMI, precum şi acţiunile care urmează a fi întreprinse de către Republica Moldova în vederea susţinerii stabilităţii macroeconomice şi promovării creşterii economice durabile. 
Șeful Misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev a menționat rezultatele macroeconomice înregistrate de Republica Moldova și a precizat că economia țării noastre înregistrează un trend ascendent peste așteptări, de 6 la sută, prognozele inițiale fiind de 5 la sută.

Totodată, Nikolay Gueorguiev a îndemnat autorităţile Republicii Moldova să continue reformele iniţiate în vederea relansării economice a Republicii Moldova, subliniind că FMI va oferi tot sprijinul necesar în acest sens. 

În același timp, cei doi au discutat și despre unele restanțe ale R. Moldova. Marian Lupu a menționat că a fost făcută o analiză privind executarea bugetului, deficitul bugetar, a acelor factori care au determinat realizarea sub 100% a bugetului de stat pentru primele 7 luni ale acestui an. Aici, a specificat Lupu, au fost factori obiectivi, precum scutirile de TVA pentru anumite fundații, au fost și ajutoare umanitare. Însă s-a constatat, de comun acord, că există și niște factori de ordin subiectiv, precum insuficiența administrării fiscale și vamale. O creștere semnificativă a importurilor în Republica Moldova nu a dat randamentul așteptat la creșterea veniturilor la bugetul de stat. Președintele a menționat că acest subiect nu trebuie să fie speculat și nici politizat, ci asupra căruia trebuie să lucreze toți împreună. Acesta urmează a fi examinat în cadrul AIE, într-o manieră profesionistă, deoarece este vorba despre veniturile la Buget, de care depinde finanțarea programelor economice și sociale, stabilite în Programul AIE de guvernare. 

Un element separat în cadrul întrevederii a fost cel ce ține de politica fiscală pentru anul viitor, care trebuie să fie prezentată în Parlament în scurt timp și să precedeze prezentarea Legii bugetului pentru 2012. Marian Lupu a opinat în favoarea menținerii facilităților acordate de-a lungul anilor pentru întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, s-a discutat oferirea de facilități în domeniul producerii de soft, producerii zahărului etc. Șeful statului a specificat că sectorul real al economiei naționale trebuie să fie privit nu doar ca o sursă de venituri pe termen scurt, ci acest sector trebuie să fie dezvoltat și privit ca o bază fiscală pe termen lung. Președintele a relevat că este necesar să se continue discuțiile la nivel de structuri guvernamentale în ceea ce ține de sectorul producerii de zahăr, un domeniu important al economiei naționale, unde muncesc mii și mii de persoane. Pentru acest sector, Marian Lupu s-a pronunțat pentru menținerea TVA de 8 la sută. 

Președintele interimar al statului a mai menționat că obiectivul final, la nivel de țară, este trecerea de la o economie bazată pe consum și remitențe la una bazată pe producere și exporturi, se spune într-un comunicat remis presei.
 
 
unimedia

0