484

Filat pune Constituția pe masa AIE: Referendum, o nouă Lege Supremă, o nouă formă de guvernare

  Vlad Filat admite că ar fi putut greși atunci când a afirmat că șeful statului va fi ales în această toamnă. Și asta pentru că a contat pe responsabilitatea comuniștilor.Cu toatea acestea, liberal-democratul nu așteaptă decizia de astăzi a Curții Constituționale. În cazul în care opoziția parlamentară nu va da dovadă de rațiune, PLDM va veni cu propunerea de modificare a Legii Supreme și schimbare a formei de guvernare prin referendum. Declarații în acest sens au fost lansate ieri de către liderul liberal-democrat. 
„Eu când am spus că președintele va fi ales în toamnă, am contat pe faptul că în Parlament va exista suficientă rațiune și continui să cred.

Dar în cazul în care voi greși, îmi voi asuma această greșeală și vom identifica altă soluție. Constituția trebuie modificată conform procedurii și acesta este un punct din programul nostru de guvernare.Fie prin votul a două treimi de deputați, fie prin referendum”, a declarat Filat în cadrul emisiunii ÎnPROfunzime la Pro TV.

Potrivit lui, în cazul organizării unui referendum, pragul de participare trebuie eliminat. „Trebuie să stabilim procedura exactă de alegere a președintelui. Problema cheie va fi modul în care vom conveni asupra formei de guvernare. E important să atingem un compromis larg. Nu putem continua cu această dualitate. Sau avem o republică prezidențială sau una parlamentară. PLDM nu are o poziție exactă la acest subiect. Urmează să discutăm”, a spus președintele liberal-democraților.

Filat a reiterat că organizarea alegerilor anticipate, fapt despre care vorbesc deschis comuniștii, va fi o catastrofă pentru țara noastră. Totodată, acesta a asigurat că urmează să mai aibă discuții cu opoziția. „PLDM va face tot posibilul ca alegerile anticipate să nu aibă loc. Eu aș vrea să-l conving pe Vladimir Voronin să ne așezăm la masa de discuții”, a afirmat președintele PLDM.

Liberal-democratul a asigurat că Marian Lupu rămâne candidatul Alianței pentru Integrare Europeană la funcția de șef al statului. „Trebuie să identificăm soluția ca să-l alegem, dar în cazul în care nu va fi posibil, urmează să ajungem la un compromis. Noi vorbim despre modificarea Legii Supreme și totodată discutăm cu atâta înverșunare dacă acest acord politic de constituire a Alianței poate fi revăzut sau nu”, a explicat Filat. 

UNIMEDIA precizează că astăzi, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe vizavi de procedura de alegere a șefului statului, ca urmare a unei sesizări depuse de deputații Alianței. În ti mp ce PD și PL așteaptă decizia CC, care ar putea permite alegerea președintelui cu mai puțin de 61 de voturi în Parlament. liberal-democrații declară că modificarea Constituției printr-o lege inferioară este o violare a Legii Supreme. Liderii AIE au promis că mâine vor anunța cum au de gând să aleagă președintele. 
 
 
unimedia

0