1065

O nemtoaica... despre Romania


La Pforzheim s-a cantat imnul Romaniei
Foto: Hotnews


La reuniunea de sambata au luat parte si au vorbit in deschidere Rainer Wieland, vicepresedintele Parlamentului European, ca si primarul orasului Pforzheim, Alexander Uhlig. Intre cei peste 200 de invitati, am intalnit-o pe fosta presedinta a Societatii romano-germane (DRG) si consilier local in Pforzheim. Anneliese Graf are 58 de ani, traieste de 34 de ani in Pforzheim si e membru fondator al DRG. Despre inceputurile, locul acesteia in cadrul Societatii Europene finantate de UE, dar si despre greutatea cu care, ca svaboaica din Banat, s-a desprins de Romania, ca sa se reintoarca apoi, mai libera, in Germania, Anneliese Graf a povestit, cu multa emotie:

"M-am nascut in Romania si am trait acolo pana in al 27-lea an de viata. Am invatat si am studiat, in Banat, la Timisoara. De acolo am venit in Germania cu partenerul meu de viata, acum sotul meu. N-am fost multi ani in Romania, pentru ca nu dobandisem inca detasarea necesara. Este patria mea, radicinile mele sunt acolo, sunt marcata de tara si de oamenii ei, lucru care unora nu le convine. Insa eu sunt un copil de banatean. Am fost la liceu in Timisoara, la liceul Lenau, apoi am studiat la Timisoara, unde am si lucrat pentru putina vreme. N-am reusist sa ma detasez si, de aceea, mi-am luat o pauza".

"Nu pot sa spun ca am amintiri neplacute din Romania, insa sa parasesti o tara unde te-ai nascut si ai trait, ca sa-ti construiesti aici o noua existenta, nu e chiar usor. Am vrut sa ma rup mai intai, si sa-mi investesc aici forta, pentru a ma alinia. Azi se vorbeste de integrare, insa pe atunci era un cuvant neuzual. Am vrut sa ma afirm aici si, fiindca nu mai aveam rude in tara, cand am considerat ca sunt inradacinata aici, ca neu-deutsch (nou-germana), am plecat in Romania, cu Gunther Krichbaum".

"Am ezitat pana in ultima clipa, pentru ca ma temeam sa nu deschid ranile vechi, cand imi revad prietenii, locurile copilariei. In timpul vizitei in Romania, impreuna cu Gunther Krichbaum, ne-a venit ideea fondarii unei societati germano-romane, pentru ca existau deja multe societati germano-europene". "Sunteti foarte legata sufleteste de Romania?" am intrebat-o. "Da, sufleteste", mi-a raspuns Anneliese Graf. Afirm, pur si simplu, ca un om e copilul tarii sale. Iar eu sunt unastfel de copil si ma bucur sa pot spune, azi, ca m-am impacat cu tara si oamenii ei. Sunt recunoascatoare ca am putut sa merg la o scoala germana, ca am un bacalaureat german si, de cand am pornit in calatorie cu Gunther Krichbaum si delegatia de atunci, inapoi din Romania, m-am simtit un pic mai libera".
0