519

Primăria Chișinău vrea casa primarului Carol Schmidt

 
Primăria Chișinău se arată interesată de cumpărarea casei strălucitului primar de Chișinău, Carol Schmidt, aflată la intersecția străzilor Mitropolit Varlaam și Mihai Eminescu din capitală. Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a solicitat luni, 18 septembrie, preturii de sector și Direcției municipale de arhitectură să ia legătura cu agentul economic, în posesia căruia se află imobilul, și care a scos imobolul la vânzare.
 
Dorin Chirtoacă a menționat că poate fi vorba despre un  eventual schimb de imobil sau să fie identificate alte căi, în urma cărora clădirea ar putea fi inclusă în patrimoniul capitalei. ”Dacă se ia în calcul că strada Mitropolit Varlaam în viitor va deveni una pietonală,  atunci s-ar putea amenaja ceva frumos acolo”, a menționat Dorin Chirtoacă.
 
ARENA reamintește că, Carol  Schmidt a fost primarul Chișinăului în anii 1877-1903, cu o contribuție deosebită la modernizarea orașului. Este considerat drept cel mai bun primar pe care l-a avut Chișinăul vreodată. Carol Schmidt a fost singurul primar al Chișinăului care a avut încă din timpul vieții o stradă denumită în cinstea lui.
 
Imobilul în care a stat Carol  Schmidt este unul cu o  arhitectură caracteristică sec. al XIX-lea. O plăcuța comemorativă instalată pe imobilul respectiv amintește, în limbile română și germană, de fostul locatar.
 
Potrivit datelor de la Ministerul Culturii, în municipiul Chișinău există peste 900 de edificii protejate de stat, dintre care o treime de-a lungul a anilor au fost demolate.
 
arena
0