423

Mihai Corj: ”Parlamentul e OBLIGAT și în drept să aleagă președintele țării”

Nu e vorba de o criză constituțională, dar de una politică în ce privește problema alegerii șefului statului. ”Curtea nu trebuie implicată în jocuri politice, iar obligat de a alege președintele Republicii Moldova este Parlamentul”. Declarația aparține juristului Mihai Corj, făcută publică astăzi în cadrul unei conferințe de presă. 

Potrivit lui, Parlamentul a făcut o greșeală în toamna anului trecut, la scrutinul din 5 septembrie 2010, cînd a lăsat poporul să aleagă președintele. Mihai Corj susține că de vină este guvernarea de atunci dar și actorii politici care nu au dat importanță evenimentului.

”Politicienii deja au plasat balonul pe terenul Curții Constituționale ca să decidă asupra acestei probleme, deși anume Parlamentul este obligat dar și în drept să aleagă șeful statului”. Totodată, Corj a precizat că nu vede decît o problemă politică. ”În cazul în care în alin.3 din norma constituțională a art.78 se menționează că urmează să fie ales candidatul care întrunește 3/5 din numărul deputaților aleși, iar 3/5 din 101 constituie 61 de mandate. Nu văd care e de fapt problema. Actualmente toate 101 mandate sunt ocupate”.

Mihai Corj a ținut să precizeze că mîine Curtea Constituțională se va pronunța pe marginea sesizării Alianţei de guvernare referitoare la alegerea şefului statului.

Portalul de știri POINT.md menționează că la 5 aprilie curent Alianța pentru Integrare Europeană a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind mecanismul de alegere a șefului statului, asta după ce Alianța nu a găsit o soluție viabilă în acest sens.
 
 
Пресс-служба POINT.MD
0