405

Voronin sparge tăcerea: Mergem spre alegeri parlamentare anticipate


Președintele Partidului Comuniștilor (PCRM) sparge tăcerea. Acesta lasă să se înțeleagă că PCRM, PLDM, PD și PL nu au reușit să ajungă la un compromis privind alegerea șefului statului. Astfel, cetățenii R. Moldova trebuie să se aștepte la noi alegeri parlamentare anticipate. Zvonurile privind alianța PCRM-PLDM sunt ireale, a sugerat Voronin. 

"Haideți să spunem lucrurilor pe nume. Toate figurile politice demult au căzut de acord că alegerile anticipate sunt inevitabile. Problema este în cine va vorbi primul despre aceasta. Toată această căruță, care s-a pornit de 2 ani o să ajungă la alegeri anticipate. Toți doresc alegeri anticipate, trebuie să începem a discuta. Șmecheriile astea, cu Constituția, cu PCRM, cu furtul voturilor în Parlament - nu se va primi nimic.
 
AIE a dus în eroare lumea și bat capu' la oameni. Mă doare totul ce-l poate durea pe o persoană pentru țară. Nu-mi este indiferent de ce se întâmplă în Moldova. Nu putem să trădăm cei 800 mii de alegători și să ne pupăm cu Ghimpu", a declarat ieri seara Vladimir Voronin în cadrul unei emisiuni la PrimeTV

Potrivit lui, mai departe, despre siguranța lui Vlad Filat că președintele țării va fi ales în toamnă, ar trebui să vorbească chiar liderul PLDM. "Specialist de a numi timpurile respective este dl Filat. El trebuie să spună. El spune că în septembrie va fi ales președintele, să spună el cum va fi ales și ce va urma. Eu pot să vă spun că vor fi alegeri anticipate", a conchis Voronin.

Acesta a dat asigurări că PCRM se poate mobiliza pentru alegeri timp de 2 săptămâni, iar după scrutin, formațiunea pe care o reprezintă va reveni la guvernare.
 
Alte declarații făcute de Vladimir Voronin la Prime:
  • Despre alegerea președintelui țării 
    "Am încercat să alegem președintele de 3 ori. Problema e în persoană, nu în Constituție. Dacă vom merge mai departe pe acest subiect nu vom intra doar în criză politică, dar și în altceva. Doamne ferește! Doamne ferește să modificăm Constituția pentru persoane. Nu! Nici nu vreau să mă gândesc. Asta ce înseamnă, că fiecare vine și modifică Legea Supremă cum dorește el. Asta e Constituție, nu e altceva. Cineva dorește să facă din CC o slujancă, vor ca CC să le deschidă Porțile Raiului". 
  • Despre presupusa întâlnire dintre Voronin și Filat la Țiganca
    "Lăsați Tiganca astam că și eu am uitat drumul spre ea. Nu e adevărat. Referitor la discuții/negocieri cu Lupu și Ghimpu cred că ați glumit" (zâmbește) 
  • Despre întâlnirea lui Filat cu Smirnov în Germania 
    "Pentru mine este important că aceste întrevederi au loc. Decât deloc, bine că totuși se petrec. Mai bine decât să ne uităm unul la altul prin luneta armei. Nu vreau să vorbesc mult, e un subiect foarte complicat cu Transnistria. Sunt multe pietre, apar atâtea momente noi permanent. Avem nevoie doar de o emisiune întreagă pe subiectul diferendumului transnistrean".

  • Despre Moscova și București
    "Federația Rusă nu poate să spună că trebuie să facem alegeri anticipate. Niciodată nu va spune asta. Moscova nu este ca Bucureștiul, care să le spună celor de aici cum să miște piciorul și cum să deschidă gura, Moscova categoric nu se bagă în problemele astea".
UNIMEDIA amintește că mâine, 20 septembrie, Curtea Constituțională se va pronunța asupra modalității alegerii șefului statului. Partidele membre ale AIE au anunțat că după aceasta vor anunța care va fi soluția pentru deblocarea crizei politice. 


 
unimedia  
 
 
0