406

Dirk Schuebel despre reputaţia Republicii Moldova şi certurile dintre politicieni

Scandalul privind atacurile raider asupra mai multor băncidin Moldova nu a divizat clasa politică în două grupuri, cum ar părea la prima vedere. Dimpotrivă, toţi politicienii au un singur sop, să apere reputaţia Republicii Moldova în faţa partenerilor externi. Cel puţin aşa susţine şeful Delegației Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu pentru Publika.md.

Dirk Schuebel spune că a discutat cu toţi actorii politici în luna august curent şi le-a explicat că trebuie să fie uniţi, şi să nu se certe. "Le-am reamintit politicienilor că nu este perioada potrivită pentru certuri, este momentul când trebuie să fie uniţi, pentru a apăra interesele investitorilor, şi în special ale celor europeni, pentru ca aceste atacuri raider să nu mai aibă loc şi să nu se mai repete", a menţionat oficialul european.


El s-a arătat convins că întreaga clasă politică i-a urmat sfaturile. "Cred că toţi politicienii au înţeles mesajul meu, cel puţin asta a fost impresia mea în urma conversaţiilor cu ei", a spus Schuebel.


Mai mult, şeful Delegaţiei UE în Moldova susţine că nu este chiar atât de mare divizarea clasei politice. "Cred  că toţi politicienii din această ţară sunt conştienţi de miza acestei întâmplări şi îşi doresc să apere reputaţia Republicii Moldova, mai ales prin buna funcţionare a instituţiilor de stat şi mai ales că au adoptat măsurile potrivite pentru a influenţa pozitiv rezolvarea acestui proces, pentru ca acum să putem spune că investiţiile oamenilor de afaceri din UE sunt în siguranţă", a punctat înaltul oficial.


Recent, patru bănci din ţară, Agroindbank, Universalbank, Banca de Economii, Victoriabank, precum şi compania de asigurări ASITO, au fost supuse unui atac de tip raider de preluare frauduloasă a acţiunilor. Potrivit prim-ministrului Vlad Filat, 27,5% din acțiunile Moldova Agroindbank, 78% de la Universalbank, 17% de la Banca de Economii și 5% de la Victoriabank au fost luate prin fraudăprin intermediul unor firme off-shore.


Pe 14 septembrie, Curtea Supremă de Justiţie a decis să anuleze hotărârea judecătoriei Căuşeni, prin care au fost preluate ilegal mai multe pachete de acţiuni de la Moldova Agroindbank. În urma deciziei luate de judecători, acţiunile pierdute vor fi întoarse foştilor proprietari.


În acelaşi context, pe 13 septembrie au fost iniţiate audierile publice privind atacurile de tip raider din ţară.Comisia parlamentară Economie, buget şi finanţe a audiat șefii de la Comisia Naţională a Pieţei Financiare şi Banca Naţională a Moldovei. Pe 14 septembrie s-a întrunit Comisia pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, care a audiat reprezentanţii organelor de forţă.
 
 
Publika

0