1263

Statele Unite ale Europei

Traian Basescu: "Nu ma jenez sa reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei"
 

Traian Basescu si Giorgio Napolitano, la Palatul Cotroceni
Foto: Agerpres


 
Presedintele Traian Basescu a reiterat joi necesitatea crearii Statelor Unite ale Europei, afirmand ca nu este timp de tergiversari, iar calendarul unor decizii importante trebuie sa fie foarte strans.

"Am facut o trecere in revista legata de problemele Uniunii Europene si eu am sustinut nevoia unei mult mai puternice integrari si nu ma jenez sa reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei. Mai mult, am subliniat faptul ca nu avem timp de tergiversari si calendarul unor decizii importante trebuie sa fie foarte strans", a declarat Traian Basescu, in timpul unei declaratii pe care a sustinut-o alaturi de omologul sau italian, Giorgio Napolitano.

La randul sau, seful statului italian a afirmat ca Statele Unite ale Europei sunt un mare ideal.

"Statele Unite ale Europei sunt un mare ideal, care trebuie sa ne conduca pe acest drum catre o mai stransa integrare, care de acum a devenit un obiectiv si este adevarat ca este o nevoie sa se accelereze, pentru ca trebuie sa ajungem cat mai repede la unele decizii si sa punem unele baze, in special prin deciziile Consiliului European din 21 iulie, pe care le respectam si pentru aplicarea carora colaboram", a spus Napolitano.

De asemenea, presedintele roman a spus ca "niciunul dintre statele UE nu poate face singur fata procesului de globalizare, fie ca vorbim de Germania, fie ca vorbim de Romania".

"Deciziile in ceea ce priveste o Europa care sa aiba o politica fiscala comuna pentru a ne putea permite o politica monetara comuna... Cum putem concepe o moneda unica cu politici fiscale diferite, cu grade de dezvoltare total diferite? Eu vad ca solutie a problemelor noastre, indiferent de rapoartele OECD, FMI, Europa nu poate avea decat un singur raspuns: mai multa, mai multa, mai multa integrare. Trebuie sa incepem cu integrarea fiscal bugetara", a mai spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 22 august, la TVR, ca nu are certitudinea ca actualii oameni politici europeni isi pot convinge popoarele ca Statele Unite ale Europei nu le afecteaza traditiile, cultura si individualitatea.

"Marea problema este daca avem in momentul de fata, la nivel european, liderii politici care sa convinga popoarele ca asta este solutia. Raspunsul meu este indoielnic din punct de vedere al acestei convingeri. Nu am convingerea ca oamenii politici de astazi au forta sa-si convinga popoarele ca realizarea Statelor Unite ale Europei nu le afecteaza cultura, traditiile, personalitatea fiecarui popor. Nu cred ca in momentul de fata aceasta generatie de oameni politici poate sa convinga popoarele", a spus Basescu.

Presedintele a precizat ca acest proiect trebuie facut pentru cetateni, nu pentru politicieni. "Probabil ca politicienii ar duce-o la fel de bine si intr-o Europa unita si intr-o Europa individualizata, si in Statele Unite ale Europei si in Europa asa cum este ea acum."

El a spus insa ca proiectul trebuie realizat in maximum trei ani, ulterior putand fi prea tarziu. "Oamenii politici vor trebui sa ia aceasta decizie (...) in maxim 2-3 ani. Daca nu o vor lua si nu se va trece la o complementare a procesului de unificare, nu numai monetara, dar si fiscala, dincolo de trei ani s-ar putea sa fie prea tarziu", a avertizat presedintele.

Presedintele a reiterat afimatia potrivit careia Romania nu renunta la obiectivul de a intra in zona euro in 2015.

El a mai spus ca un guvern al zonei euro va avea ca obiectiv politicile monetare, dar si cele fiscale. "Nu stiu daca este solutia pe care poporul roman si clasa politica o va adopta. O astfel de decizie nu poate fi luata decat printr-un referendum", a spus seful statului.

El a admis ca opinia sa ar putea fi gresita sau prea devreme lansata.

"Suna rau ca TVA-ul nu mai e stabilit de guvernul Romaniei, ci la Bruxelles, ca va fi o cota unica de 20%, nu de 16%. Suna extrem de rau acum pentru orice om din Romania. Si totusi, va trebui sa inghitim aceasta pastila daca vrem ca Europa sa fie viabila in fata procesului de globalizare. Poate opinia mea e gresita, poate e prea mult si prea devreme lansata, dar am obligatia sa spun concluziile la care Presedintia a ajuns. Ce se va intampla mai departe nu depinde de Romania. Noi putem fi parte din decizie, in niciun caz nu putem influenta decisiv o astfel de decizie - este responsabilitatea Frantei si Germaniei in primul rand", a spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu sustinuse, in 18 august, la Sulina, necesitatea realizarii Statelor Unite ale Europei, el precizand ca acesta este punctul sau de vedere si avertizand ca "numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara".
 
0