457

Londra vrea să se distanţeze de Europa

 
Criza euro oferă o ocazie de aur euroscepticilor pentru a readuce în discuţie legăturile dintre Marea Britanie şi Europa. De câteva săptămâni, ofensiva deputaţilor conservatori are ecou şi în guvern. Ministrul afacerilor externe, William Hague, pledează el însuşi pentru o atenuare a relaţiilor cu Bruxelles-ul. "Dacă este adevărat ceea ce se spune despre euro, acest lucru ar putea fi adevărat şi în numeroase alte domenii pe viitor. În realitate, faptul că noi am fost ţinuţi la distanţă ne-a permis să mergem înainte", a declarat el într-un interviu sâmbătă pentru Times.

Mai prudent, primul ministru David Cameron nu este în dezacord total cu această idee. În plus, el îşi doreşte să scape de tutela Curţii Europene a Drepturilor Omului. După luptele de stradă care au avut loc la jumătatea lunii august, el a acuzat instituţia că "a acoperit" delincvenţii. Şi britanicii au avut unele dificultăţi în acceptarea mai multor decizii luate de Curtea de la Luxemburg privind dreptul de vot al deţinuţilor, sau timpul de muncă al medicilor, de exemplu.
 
În schimb, primul ministru refuză să cedeze în faţa euroscepticilor care cer un referendum privind Europa. O petiţie a strâns 100.000 de semnături pentru organizarea unui astfel de scrutin. Potrivit unui sondaj realizat de site-ul ConservativeHome, 60% dintre cei 1458 de militanţi interogaţi îşi doresc ca Marea Britanie să părăsească Europa.

Presat pe acest subiect de deputaţi săptămâna trecută, David Cameron le-a răspuns: "Nu pot organiza un referendum despre zona euro din care nu facem parte. Este ca şi când aş cere organizarea unui referendum despre plafonul datoriei americane". El a subliniat faptul că este în interesul Marii Britanii ca zona euro să se redreseze, chiar dacă nu se pune problema să participe la salvarea ţărilor în criză. Pe lângă o furtună diplomatică, această agitaţie arată înainte de toate unele manevre politice interne. Conservatorii încearcă să recâştige teren în sânul coaliţiei guvernamentale, reproşându-i lui Cameron că cedează prea mult în faţa liberal-democraţilor, care sunt mai aproape de Europa.
 
arena.md
0