387

Care este miza vizitei lui Băsescu în SUA

13 septembrie 2011
 
Traian Băsescu se afla la Washington într-o vizită de lucru în care SUA şi România vor stabili „un nou nivel al relaţiilor politice şi de securitate”

 
Moscova este alarmată de prezenţa americanilor la Marea Neagră, în primul rând din cauza capacităţilor militare dislocate în zonă, prin care flota rusă de la Sevastopol poate fi ţinută sub observaţie sau chiar controlată de forţele SUA, scrie România Liberă. Din acest punct de vedere, parteneriatul Statelor Unite cu România este esenţial şi se bazează, spre deosebire de alte state, pe un sprijin popular masiv.
 
NATO şi SUA pot monitoriza şi cu ajutorul României ceea ce se întâmplă în Iran, ţară care deţine rachete de tip Shahab-3, care pot ajunge la 2.000 de kilometri, ceea ce ar face posibilă atingerea unor ţinte din Turcia, Grecia, Bulgaria şi România.
 
Fostul ambasador al Indiei la Ankara M.K. Bhadrakumar scria recent într-o analiză publicată în Asia Times că cele două baze militare, cea de la Kogălniceanu şi cea de la Deveselu, unde se construieşte scutul antirachetă, vor avea un impact substanţial asupra regiunii Mării Negre.
 
Pornind de la aceste baze militare, ambasadorul Bhadrakumar observă că se conturează „un model” de securitate după felul în care sunt amplasate componente ale sistemelor americane de apărare antirachetă în Polonia şi România şi că, în ceea ce priveşte Bucureştiul, „cooperarea emergentă merge mult dincolo de sprijinul logistic pentru Irak şi Afganistan”: „punctele centrale de tranzit din România” vor stimula astfel eforturile SUA de a construi o rută de tranzit spre Afganistan via Georgia, Azerbaidjan şi Turkmenistan, ocolind Rusia.
 
Acest traseu ar putea deveni ceea ce a fost odinioară Drumul Mătăsii, crede fostul diplomat, care s-a specializat în problemele acestei regiuni, fiindcă noua rută care pleacă din România ar reduce dependenţa SUA de Northen Distribution Network, care trece pe teritoriul rus

 
0