1230

Şmecherii moldoveni pun pe jar Europa

 
Preluarea abuzivă a acţiunilor unor bănci şi companii a lovit nu doar în oameni de afaceri autohtoni, ci şi în una dintre cele mai mari bănci din Slovenia. Atacurile de tip raider i-ar putea alunga definitiv pe mulţi investitori străini. Autorităţile promit că îi vor pedepsi pe cei vinovaţi, experţii însă cred că este puţin probabil ca vreo persoană să fie sancţionată.

Dezvăluirile făcute de premierul Vlad Filat privind amploarea acţiunilor întreprinse de către un grup de persoane asupra sistemului bancar moldovenesc arată că acesta a fost un atac bine gândit şi coordonat.

Informaţiile difuzate de şeful Cabinetului de Miniştri, dar şi de alte autorităţi denotă că până a se ajunge aici s-a desfăşurat o lungă etapă de pregătire, care a durat în unele cazuri mai mult de jumătate de an.

Miza au fost pachete de acţiuni şi afaceri ce ar valora circa 100 milioane de euro. În cazul pachetului de peste 27,5%, deţinut de un grup de investitori europeni la Moldova-Agoindbank (MAIB), primul pas a fost făcut la 28 decembrie 2010, când Arbitrajul Ad Hoc din Sankt-Peterburg a recunoscut drepturile firmei offshore Merchant Outpost Company din Seychelles asupra acestui pachet.

Pe mai multe site-uri ruseşti mai stă şi astăzi anunţul că firma Merchant Outpost Company este de vânzare pentru doar 1.150 dolari. Firme de acest fel, considerate de unică folosinţă, se cumpără şi se vând în fiecare zi, mai ales în ţările din lumea a treia. Decizia Arbitrajul din Sankt Petersburg a fost pus pe rol în Moldova în luna aprilie, iar la 30 iunie 2011 a fost legalizată prin hotărârea Curţii de Apel Bender.

Premierul susţine că a fost informat despre această operaţiune abia la 28 iulie, după care au început să se ia măsuri de blocare. Totuşi, decizia finală urmează să fie adoptată de Curtea Supremă de Justiţie.

31 MILIOANE DE EURO, PREJUDICIUL SLOVENILOR
Cei mai afectaţi sunt acţionarii MAIB din Slovenia, care sunt persoane destul de cunoscute în această ţară. De exemplu, Factor Banka D.D., care deţine 4,99% de acţiunile MAIB, este una dintre cele mai mari bănci din Slovenia.

Administraţia băncii a difuzat ieri un comunicat prin care anunţă clienţii şi investitorii că cele întâmplate în Moldova nu vor avea un impact negativ asupra instituţiei.

„Indiferent de rezultatul procedurilor juridice, nici Factor Banka D.D. şi nici companiile afiliate nu vor fi grav afectate", anunţă banca slovenă. Altfel spus, instituţia admite situaţia că şi-ar putea pierde activele de la MAIB.

Un alt acţionar Activa Holdings B.V. are 4,99%, iar în spatele său este Darko Horvat, locul trei în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri din Slovenia. Totodată, şi Branka Drobnak, unul din foştii membri ai Consiliului de Administraţie al MAIB, s-a pomenit în rolul de jertfă.

Agenţia slovenă Dnevnik este mai dură în calificative şi menţionează că oamenii de afaceri sloveni au fost „victimele criminalităţii organizate din Moldova".

Totodată se precizează că Franc Križanic, ministrul de Finanţe al Sloveniei, a solicitat la 3 septembrie intervenţia omologului său din Moldova. Acesta şi-a exprimat speranţa că „autorităţile moldoveneşti vor lua măsuri pentru a proteja proprietatea privată şi, astfel, să contribuie la un mediu de afaceri mai bun în Moldova".

Administraţia MAIB deocamdată se abţine de la comentarii şi se pare că nu vom afla prea curând cine a stat în spatele acestor acţiuni.

MILIONAR MOLDOVEAN PĂGUBIT
Şi în cazul celor 78,6% de acţiuni de la Universalbank s-a acţionat din Rusia prin mai multe firme offshore. Aici pe lângă Gherman Gorbunţov, directorul şi acţionarul majoritar al băncii, a avut de suferit şi o companie din Elveţia, controlată de milionarul Vaja Jashi.

Acţiunile Universalbank erau gajate pentru un credit în favoarea companiei elveţiene Delta Commodity & Financial Services SA, dar printr-o decizie din 4 martie 2011, a preşedintelui Judecătoriei Centru, pusă în aplicare abia la 4 august, acestea au ajuns în proprietatea firmei Komer Food din Panama. Conform datelor oficiale, director şi acţionar al companiei elveţiene este Vaja Jashi, care mai administrează companiile din Moldova ale grupului Trans Oil.

Jashi gestionează şi cea mai mare reţea de elevatoare de cereale din ţară, dar şi terminalul de mărfuri de la Giurgiuleşti. Vaja Jashi, nu a comentat deocamdată situaţia.
 
adevarul

0