355

Soluţia AIE nu mai devreme de 21 septembrie

Soluţia pentru alegerea şefului statului va fi ţinută în taină de membrii Alianţei pentru Integrare Europeană pînă pe data de 21 septembrie. O decizie în acest sens a fost luată de către membrii Consiliului AIE în cadrul şedinţei de ieri seara.

Potrivit preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, nu ezitat să dea mai multe detalii pe marginea acestui subiect. Potrivit lui, la şedinţa de ieri membrii AIE nu s+au decis încă sigur care va fi soluţia pe care o vor înainta. „Vreau să cred că a fost o discuție sinceră, care va duce la alegerea președintelui, și nu o glumă de 1 aprilie. La următoarea ședință, pe 21 septembrie, va fi clar care este calea” a precizat Ghimpu.

Liberalul a mai lăsat să se înţeleagă că este nevoie şi de modificarea Constituţiei, pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate. „Noua Constituţie nu este nevoie să o avizeze Curtea Constituţională şi conform normei, ea se adoptă în prima lectură de către Parlament şi a doua lectură, la referendum, şi totul e legal şi constituţional”, a declarat Mihai Ghimpu.

Liberal democratul Vlad Filat s-a arătat însă mai sceptic, la subiectul alegeri preşedintelui. Potrivit lui Filat, alegerea preşedintelui urmează să fie făcută în strictă conformitate cu prevederile Constituţiei. „Nu am discutat cum va ales şeful statului, atâta doar că urmează să identificăm aceste soluţii. Discuţiile sunt diverse” a precizat Filat.

Cel mai zgîrcit în declaraţii, dintre cei trei lideri AIE, a fost democratul Marian Lupu. Acesta a spus că s-au discutat mai multe posibilităţi, dar nu una concretă, şi că la moment AIE-ul este în aşteptarea unei decizii de la CC.

Tot în cadrul şedinţei de ieri a AIE s-a stabilit şi începutul noii sesiuni parlamentare. Aceasta va începe nu mai devreme de 29 – 30 septembrie.
 
Пресс-служба POINT.MD
0