1180

Ucraina în faţa unui ULTIMATUM?

Politica externă rusă a rămas pe tonurile ei. De această dată, Guvernul de la Moscova a pus ţara vecină, Ucraina, într-o situaţie cît se poate de delicată. Astfel preşedintele rus, Dmitri Medvedev a declarat azi că Ucraina nu va obţine gaze naturale la un preţ scăzut pînă cînd nu va adera la Uniunea Vamală alcătuită din Rusia, Belarus şi Kazahstan.

La moment Ucraina negociază cu Uniunea Europeană Acordul Liber de Schimb. Acest acord al UE exculde apartenenţa unei ţări la alte blocuri vamale, decît cel UE. Pentru a fi şi lupul sătul şi oaia întreagă, conducerea de la Kiev a înaintat acum două săptămîni o sugestie guvernului rus care ar prevedea aderarea parţială la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Această propunere însă a fost refuzată de administraţia Medvedev.

Portalul de ştiri POINT.md aminteşte că acum o săptămînă cotidianul internaţional Financiar Timmes scria că premierul rus Vladimir Putin, doreşte să reînvie Uniunea Sovetică într-un nou format, care ar urma să creeze concurenţă UE. Noul proiect al lui Putin prevede o monedă comună pentru toate statele membre, spaţiul de circulaţie liber al mărfurilor şi persoanelor, etc.

 
Пресс-служба POINT.MD
 
0