1000

Moscova verifică cum au fost cheltuiți banii trimiși în Transnistria

 
Comisia de anchetă a Federației Ruse verifică datele privind modul în care a fost cheltuit ajutorul financiar rus pentru Transnistria. În urma acestei verificări poate fi inițiat un dosar penal. Dacă acest lucru se va întâmpla, figuranții lui pot fi rudele apropiate președintelui rmn Igor Smirnov - fiul Oleg și nora Marina, scrie kommersant.ru

Potrivit sursei, informația privind utilizarea necorespunzătoate a banilor Federației Ruse se cunoștea de mai mult timp, însă verificările au început înaintea alegerilor prezidențiale în regiunea transnistreană, la care Igor Smirnov nu ar trebuie să participe, potrivit Moscovei.

„La 23 iulie 2010, Rusia a anunțat suspendarea ajutorului financiar către Transnistria, destinat suplinirii a 137 000 de pensii. Aceasta din cauza dubiilor apărute în administrația rusă referitor la utilizarea banilor ruși și la trasparența alocării acestora”, scrie Kommersant. Potrivit sursei, Transnitria primește ajutor financiar de la Moscova din 2006, volumul anual ridicându-se la 25 milioane de dolari.

Rusia a început să-și manifeste îngrijorarea față de „soarta” transferurilor sale pe parcursul ultimului an. În special, în iarna 2010, după ce autoritățile ruse au primit informații precum că banii alocații rmn au fost transferați pe contul celei mai mari bănci din regiunea transnistreană „Banca Gazprombank”, președintele căreia este Marina Smirnova.

Deși în prezent, Rusia acordă în continuare ajutor Transnistriei, organele de anchetă au decis să verifice activitatea băncii.

Nu este exclus că interesul procurorilor ruși față de banii trimiși la Tiraspol ar avea legătură cu faptul că Moscova nu-l mai vrea pe Smirnov la cârma Transnistriei, sugerându-i să părăsească fotoliul de președinte, mai scrie presa rusă. Liderul de la Tiraspol nu a anunțat oficial dacă va candida la alegerile din decembrie 2011, deși a început campania electorală. În același timp, Rusia îl susține deschis pe oponentul lui Smirnov, Anatolie Kaminski.

UNIMEDIA amintește că, la 20 august, nora lui Smirnov, Marina Smirnova, a fost chemată la Procuratura de la Moscova pentru a depune mărturii cu privire la dosarul „infracţiuni comise împotriva Federaţiei Ruse”. 

Sursa: UNIMEDIA

0