1008

Din 2012, metode indirecte de impozitare, Ministerul Finanţelor face public proiectul!

 
Deşi părerile referitoare la aplicarea în Republica Moldova a metodelor indirecte de impozitare au fost contradictorii în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, se pare că totuşi se lucrează în acest sens. Ministerul Finanţelor a plasat astăzi, 23 august 2011, pe site-ul oficial al insituţiei, un proiect de modificare şi completare a Codului Fiscal, care se axează prioritar pe introducerea metodelor indirecte de impozitare şi aplicarea acestora de la 1 ianuarie 2012.

Astfel, potrivit proiectului făcut public de către Ministerul Finanţelor, metodele indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice sunt "metode de determinare a venitului impozabil estimat prin intermediul analizei situaţiei fiscale a persoanei fizice utilizând informaţii dintr-o gama largă de surse mai mult decât dările de seamă fiscale ale persoanei respective".

Subiecţii estimării sunt persoanele fizice rezidente, cetăţeni ai Republicii Moldovan care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi care:- în perioada unui an fiscal obţin proprietăţi (bunuri imobiliare, valori mobiliare, mijloace de transport, mijloace băneşti) ce depăşesc cumulativ suma de 1 milion de lei, cu excepţia persoanelor fizice proprietari ai bunurilor imobiliare care au început construcţia până la 1 ianuarie 2012, iar înregistrarea la organul cadastral au efectuat-o după aceasta dată;- efectuează pe parcursul unui an fiscal cheltuieli individuale, altele decât cele specificate mai sus, ce depăşesc suma de 300 mii lei.

„Fiscul se uită la tine că ai o haină mai scumpuşoară şi, dacă i se pare că tu ai avut şi alte venituri decât cele declarate, te taxează”, astfel explicase anterior ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, esenţa metodelor indirecte de impozitare. Politica bugetar-fiscală elaborată de Ministerul Finanţelor a fost criticată anterior şi de către deputaţii liberali. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, metodele indirecte de impozitare ar afecta moldovenii care lucrează în afara ţării. 

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a menţionat că aceste metode de impozitare nu se referă la banii câştigaţi peste hotare şi nu presupun aplicarea unui impozit adiţional, ci sunt metode care permit să fie depistaţi oamenii cu averi şi proprietăţi ce nu plătesc impozitul pe venit. 

Amintim că metodele indirecte de impozitare, care iscă atâtea comentarii şi critici la noi în ţară, au fost aprobate fără probleme de către Guvernul României. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2011, ţara vecină aplică deja impozitarea veniturilor din surse eidentificate ale persoanelor fizice
 
Sursa: UNIMEDIA

0