543

Starea de sanatate a Iuliei Timosenko se deterioreaza. UE se ingrijoreaza



"Starea sa de sanatate s-a deteriorat si mai mult" fata de joi, a declarat Natalia Lisova, fara sa ofere alte detalii.


Un avocat al lui Timosenko a declarat joi ca aceasta ar suferi de o boala misterioasa. Omul de incredere al opozantei, deputatul Oleksandr Turcinov, a declarat ca i-au "aparut pe tot corpul" niste "vanatai" provocate de spargerea unor vase de sange.


"Ancheta nu tine, regimul nu o poate distruge juridic si ne temem sa nu o distruga prin alte mijloace", a continuat Lisova.
 
In acelasi timp si reprezentantul diplomatic al UE Michael Mann si-a exprimat ingrijorarea fata de starea sanatatii fostului premier rus. "Facem apel autoritailor sa asigure investigatii medicale oportune si independente, dar si asistenta medicala necesara", a declarat oficialul european.

O purtatoare de cuvant a Administratiei Penitenciare ucrainene, Oksana Velkova-Lagoda, a declarat ca nu dispune de informatii pentru moment, ca raspuns la o intrebare referitoare la starea de sanatate a opozantei.


In schimb, Adiministratia a anuntat intr-un comunicat ca Timosenko a refuzat joi sa fie examinata de o comisie medicala din care fac parte un adjunct al ministrului Sanatatii si mai multi doctori.


Opozanta insista sa fie examinata de medicul sau personal, care ii urmareste evolutia sanatatii de mai multi ani , a anuntat cealalta purtatoare de cuvant a sa, Marina Soroka.


"Am vazut cum puterea a falsificat ancheta judiciara (impotriva lui Timosenko). Oare, putem fi siguri ca nu falsifica rezultatele testelor medicale si starea sa de sanatate?", a continuat ea.


Iulia Timosenko este judecata de la 24 iunie pentru depasirea atributiilor sale de premier, in 2009, cand a autorizat, fara aprobarea Guvernului, semnarea de contracte pentru importul de gaze naturale rusesti la un pret prea mare si dezavantajos pentru Kiev.


Opozanta, a carei incarcerare a suscitat critici in intreaga lume, denunta aceste acuzatii drept masuri de reprimare politica orchestrate, in opinia sa, de adversarul sau, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici.
 
inprofunzime.md


 
0