580

SOS! Nistrul, „infectat” cu mase fecale din Tighina!

 
Situaţia epidemiologică pe râul Nistru este gravă, după ce în ultima perioadă au fost înregistrate deversări masive de mase fecale prin sistemele de canalizare ale oraşului Tighina/Bender, care are circa 100 mii de locuitori. Autorităţile transnistrene au ţinut în secret această informaţie, anunţând despre situaţia epidemiologică complicată abia acum.

Locuitorii oraşului Tiraspol, care au preferat în ultima perioadă să se odihnească pe plajele locale au observat că apa din Nistru este lipicioasă. După o perioadă destul de lungă de tăcere, autorităţile au recunoscut că apa Nistrului este plină cu fecalii, iar scăldatul în râu prezentă pericol pentru sănătatea oamenilor. Autorităţile transnistrene au anunţat că rezultatele de laborator au arătat că apa este „infectată” cu fecalii în oraşele Bender (sursa de poluare) şi Tiraspol, raioanele Camenca, Slobozia, Râbniţa şi Dubăsari.

Potrivit epidemiologilor locali, în raioanele respective a crescut brusc numărul cazurilor de boli gastro-intestinale – la Slobozia cu circa 28%, Dubăsari – circa 34%, Camenca – 29%, iar în Tiraspol cu 25,4 la sută. 65% dintre cei bolnavi sunt copii şi adolescenţi.

Odată deversate în Nistru , masele fecale din Bender ajung în dreptul plajelor de la Tiraspol. De acolo, în aval apa murdară se scurge, spre oraşul ucrainean Odesa, care se alimentează cu apă, la fel ca şi Chişinăul, din râul Nistru.
   
hotnews
0