1984

Diaspora moldovenească în Rusia


Conform datelor recensământului din anul 2002, în Rusia locuiesc permanent 172 330 de moldoveni, dintre care 36 570 – în or. Moscova.
   
Societatea Tineretului din Moldova în Federaţia Rusă  (STM) este o organizaţie obştească, scopul primordial al căreia este susţinerea cetăţenilor RM, aflaţi în Federaţia Rusă. STM a fost creată pe Ambasada Republicii Moldova şi contribuie la popularizarea  bunei imagini a ţării noastre şi la dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse.
   
Cu susţinerea Diasporei moldoveneşti, la şcoala nr.164 din or. Moscova a fost creat Centrul moldovenesc de cultură şi instruire. S-a întâmplat în a.2002, în baza acordului dintre Departamentul instruire al or. Moscova şi Direcţia Învăţământ a municipiului Chişinău. Centrul este condus de dna Valentina Pleş, cetăţean de onoare al Republicii Moldova, lucrător emerit al învăţământului din Federaţia Rusă, profesoară de limbă şi literatură moldovenească. Toţi doritorii au posibilitatea de a studia limba moldovenească, literatura, istoria, geografia şi cultura Republicii Moldova. La baza activităţii Centrului stă  toleranţa, înţelegerea, prietenia şi stima reciprocă a cetăţenilor. De-a lungul anilor de activitate au fost stabilite relaţii de parteneriat cu două instituţii de învăţământ din Chişinău: şcoala nr.11 şi liceul „N.V.Gogol”. Centrul de cultură şi instruire organizează Zile ale culturii moldoveneşti, sărbătorirea Anului Nou, a Crăciunului, Mărţişorul. Sunt organizate excursii, expediţii, tabere de vară pentru copii, expoziţii ale lucrărilor artistice, serate muzicale, etc. Copiii, care studiază la centrul moldovenesc de etnografie, au participat la Festivalul "Родная сторона", iar tinerii dansatori din ansamblul popular”Izvoraş”, condus de Ştefan Furnică, au participat la Festivalul Internaţional de creaţie a copiilor din Moscova.   
 
Citeste mai mult
 
Sursa: VIZA.md


0