449

Filat pleacă în Găgăuzia

 Premierul Vlad Filat va efectua astăzi o vizită de lucru în oraşele Comrat şi Ceadîr-Lunga din Unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia. La ora 10, premierul va vizita locul unde este preconizată construcţia complexului sportiv „Gheidar Aliev” din Ceadîr-Lunga.
 
În acelaşi oraş, premierul urmează să viziteze Spitalul raional, pentru a vedea cum se desfăşoară reconstrucţia secţiei pentru copii. Vlad Filat va merge şi la ferma de creştere a cailor, dar şi la întreprinderea "Centrul Tehnic". De asemenea, premierul va participa la inaugurarea Palatului Justiţiei din Ceadîr-Lunga şi se va întâlni cu administraţia acestui raion.
 
După ora 16, Filat se va afla în oraşul Comrat, unde va verifica cum decurge renovarea blocului chirurgical al Spitalului raional, dar şi stadionul municipal. De menţionat că pe 8 august, Vlad Filat s-a întâlnit la Chişinău cu başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.
 
În ultima perioadă, relaţiile dintre Chişinău şi Comrat au fost marcate de mai multe neînţelegeri. Acestea au vizat, în special, emiterea de către autorităţile găgăuze a unor diplome proprii de Bacalaureat, dar şi limba în care se întocmesc documentele oficiale.
 
După ce în jur de 40 de tineri au picat examenul de bacalaureat la limba română, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a dispus, la sfârşitul lunii iulie, eliberarea unor diplome fără nota la această disciplină. Drept răspuns, autorităţile de la Chişinău au declarat că nu vor recunoaşte aceste documente. Totuşi, s-a ajuns la un compromis. După ce premierul Vlad Filat s-a întâlnit cu Mihail Formuzal, pe 8 august, Ministerul Educaţiei a emis un ordin prin care a permis admiterea absolvenţilor din Găgăuzia în colegii în baza unei adeverinţe de studii.
 
Condiţia este ca după un an, aceştia să susţină din nou proba la disciplina la care a picat. În caz contrar, vor fi exmatriculaţi. Potrivit Ministerului Educaţiei, ordinul este valabil doar pentru acest an. O altă problemă este corespondenţa dintre oficialii din Chişinău şi Comrat.
 
La începutul lunii august, autorităţile găgăuze au returnat un document trimis de Ministerul Construcţiilor, pe motiv că acesta nu a fost tradus şi în limba rusă, aşa cum prevede Legea privind funcţionarea limbilor, adoptată în 1989.
 
Totodată, Executivul de la Comrat se pregăteşte să sărbătorească 21 de ani de la ceea ce numeşte "proclamarea republicii găgăuze" la 19 august 1990. Acţiunile Comratului din acea perioadă au fost pe punctul să provoace un conflict militar în sudul ţării. Găgăuzia a devenit autonomie în componenţa Republicii Moldova în 1994.
 
publika
0