499

(video) Ministrul Educației dă asigurări că istoria românilor se va studia în continuare


După ce vestea cu privire la cumularea disciplinei de "Istoria românilor" şi de "Istorie universală" într-un singur obiect de studiu a trezit nedumerire, ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, a considerat că este nevoie de o explicaţie. Acesta a organizat astăzi, 11 august, o conferinţă de presă în cadrul căreia a dat asiguri că elevii din instituţiile preuniversitare din Republica Moldova vor studia şi în continuare "Istoria Românilor", doar că această disciplină se va încadra alături de cea universală, în obiectul de studiu "Istoria". 

Ministrul a afirmat că în curricula școlară nu s-a schimbat nimic în comparaţie cu anul trecut. "Istoria românilor va fi studiată şi în continuare în şcolile din Republica Moldova. Acest subiect a luat o conotaţie absolut nedorită. Am şi eu o parte de vină. Nu am fost destul de explicit, iar subiectul a fost politizat.

Am hotărât să fac unele precizări, pentru a scoate acest subiect din zona politicului şi pentru a îl întoarce în zona educaţiei. Nu s-a schimbat absolut nimic în comparaţie cu anul trecut. Formulările fără "istoria românilor în şcolile din ţară", "istoria românilor nu va mai fi studiată în şcoli" sunt total greşite. Istoria românilor rămâne acasă. Noi am schimbat forma nu şi conţinutul", a precizat Şleahtiţchi, spunând că o parte de manualele de istorie vor fi oferite sub formă de donații din partea statului român. Acestea vor fi folosite în calitate de surse pentru informație suplimantară.

Acesta a mai spus că a avut loc o decongestionare a curriculei şcolare. "Sunt foarte multe obiecte, de aceea am decis să unim disciplinele care sunt apropiate. Aşa s-a întâmplat cu aritmetica şi geometria - disciplina se numeşte acum matematica", a subliniat ministrul Educaţiei.

UNIMEDIA amintește că ministrul Educației, Mihai Șleahtițchi, a declarat ieri după ședința Guvernului că disciplina Istoria Românilor va fi redenumită în "Istoria" începând cu toamna acestui an. Obiectul de studiu va fi format din trei componente: 50% spaţiul universal, 45% spaţiul românesc şi 5% spaţiul regional sau local. Precizăm că guvernarea comunistă a promovat constant excluderea istoriei românilor ca disciplină de studiu din şcolile din Republica Moldova, fapt ce a generat protestele elevilor şi istoricilor. Începând de la 1 septembrie 2006, cursul de „Istorie Integrată” a fost introdus în şcoli ca disciplină obligatorie. După trei ani, în 2009, Istoria Românilor a revenit în școli.
http://unimedia.md/?mod=news&id=37625
0