437

Lupu explică de ce Voronin nu-l vrea preşedinte

 
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, ştie de ce liderul Partidului Comuniştilor nu îl vrea categoric în calitate de şef al statului. Potrivit democratului, Vladimir Voronin nu acceptă o poziţie diferită de cea personală, iar exponenţii intelectualităţii nu îi inspiră comunistului încredere. 
"El mereu a preferat persoane docile. Autoritar ca natură, el nu admitea ca cineva să apere o poziţie diferită de cea promovată de el. Odată ce eşti persoană neascultătoare, nu mai e nevoie de tine. Să nu uităm şi de faptul că Voronin niciodată nu a avut o atitudine bună pentru exponenţii intelectualităţii, care sunt completamente din alt aluat şi pot reprezenta un pericol pentru el", a declarat Lupu în cadrul unui interviu pentru publicaţia Timpul.

Acesta a relatat şi despre unele momente din perioada guvernării comuniste, atunci când actualul lider al PD era ministru al Economiei.

"Se făceau presiuni la început, dar întotdeauna dădeam ripostă. Atunci se încercau presiuni asupra colegilor mei. Se ieşea la nivel de şefi de departamente şi li se dădea de înţeles că n-ar fi rău să atragă atenţia la o anume companie. Îmi sfătuiam colegii să nu se lase pradă presiunilor, ci să meargă înainte cu onoare şi demnitate", spune Lupu.

Acesta recunoaşte că primele conflicte cu Voronin au apărut după ce a devenit preşedinte al Parlamentului. "Fiind la Parlament, am simţit că lucrurile sunt diferite, că unele iniţiative vin să cauzeze atitudini critice. Se simţea şi un fel de nervozitate din partea ex-preşedintelui ţării. La minister, munceam cu toţii pe orizontală, dar în parlament relaţiile se doreau a fi strict pe verticală. Adică ordine şi executare. Nu am acceptat maniera, din care motiv au început discrepanţele mai departe de ochii lumii", explică Lupu.

UNIMEDIA aminteşte că liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat în repetate rânduri că formaţiunea sa nu-l va vota pe Marian Lupu în calitate de preşedinte al statului. Asta după ce în cadrul negocierilor după alegerile parlamentare di 28 noiembrie, PD a ales să facă coaliţie cu PLDM şi PL, şi nu cu PCRM. În vara anului 2009, Lupu a părăsit PCRM, declarând că viziunile sale politice sunt incompatibile cu cele ale formaţiunii.
 
Sursa: UNIMEDIA

0