1113

Moldova, ţara „minciunilor”.




06 Aug 2011
.


„Este o adevărată piramidă financiară”, consideră Ion Para, beneficiarul proiectului „Locuinţe sociale”, lansat de Asociaţia Obştească „Centrul dezvoltării sociale”. De aceeaşi părere sunt mai multe persoane care au completat anchetele, au donat câte 60 de lei, în speranţa că vor deveni proprietarii unor apartamente la preţ social.


„Oamenii nu au înţeles care este esenţa proiectului, dar au început deja să stârnească bârfe. Chiar nu înţeleg poziţia lor”, spune Oleg Bolotnicov, preşedintele asociaţiei. Acesta promite că într-un final toţi beneficiarii „activi” vor primi cheile de la apartamente. Cu toate acestea, Bolotnicov nu a putut să spună pentru JURNAL cine vor fi acei investitori străini care vor dona bani pentru construcţia sau procurarea blocurilor cu apartamente pentru moldoveni, motivând că nu vrea să facă reclamă cuiva atâta timp cât nu sunt puse la punct anumite detalii.


Deşi în ancheta beneficiarului proiectului este indicat „nu este obligatoriu, dar ar fi bine să faceţi o donaţie către Asociaţie, în sumă de până la 60 lei la înregistrarea cererii dvs, ca dovadă a solvabilităţii şi seriozităţii intenţiilor dvs”, cei care nu au achitat suma nu au fost incluşi în lista beneficiarilor pentru a trece la următoarea etapă, perfectarea documentelor la notar. „Am fost la notar (cuvântul-cheie) şi el mi-a spus că aşa ceva nu este legal”, susţine Ion Para. Bărbatul a contribuit şi el cu 60 de lei, după care condiţiile proiectului prevăd că trebuie să se adreseze la notar pentru a perfecta o cerere de recomandare. Aceasta prevede că în cazul în care beneficiarul proiectului nu va putea la un moment dat achita ratele pentru apartament, responsabile pentru acest lucru vor fi persoanele care l-au recomandat, acestea fiind alţi beneficiari ai proiectului.


„Cum pot să-mi asum responsabilitatea de achitare a plăţilor pentru alţi participanţi? Nu sunt de acord cu aceste condiţii. I-am solicitat administraţiei asociaţiei să-mi restituie banii donaţi. Însă până în prezent nu am niciun răspuns. Deşi au trecut două săptămâni de atunci”, spune nedumerită Antonina Cadâmova. Am contactat-o pe notarul public Maria Florea. După ce i-am explicat în ce constă proiectul respectiv, notarul a menţionat că nu ar recomanda persoanelor să aplice la asemenea proiecte. „Ar putea să se ajungă până la procese de judecată, care de cele mai multe ori sunt foarte anevoioase”, a menţionat notarul.


Investitori „donatori”


„Investitori sunt foarte mulţi, din diferite ţări. Peste tot unde sunt moldoveni”, menţionează Oleg Bolotnicov, preşedintele şi fondatorul Asociaţiei Obşteşti „Centrul Dezvoltării Sociale”. De ce investitorii sunt gata să doneze milioane de euro pentru construcţia unor blocuri locative, Bolotnicov nu a putut să ne explice. „Când va veni vreun donator, vă invit la noi ca să-i adresaţi lui această întrebare”, zâmbeşte preşedintele. Peste 17 000 de persoane s-au înscris la proiectul respectiv, toate fiind atrase de promisiunile fabuloase. Proiectul presupune edificarea unor cartiere rezidenţiale complexe de circa 500 de blocuri locative a câte nouă etaje, cu toată infrastructura necesară.


„Construcţiile se vor face în sectoarele Buiucani, Râşcani, Botanica. Dar pentru început cred că vor fi cumpărate câteva blocuri”, susţine Bolotnicov. Potrivit preşedintelui, în lista beneficiarilor sunt angajaţi MAI, jurişti, jurnalişti etc. În buletinul informativ al asociaţiei, din 20 aprilie 2011, este indicat că proprietatea se va da tinerilor familii, persoanelor cu venituri mici, păturilor vulnerabile ale societăţii sau persoanelor cu merite deosebite în cultură, ştiinţă sau oarecare alt domeniu. În acelaşi buletin persoanele sunt anunţate despre faptul că nu toţi cei care s-au înscris la rând vor fi incluşi automat în lista beneficiarilor. „Trebuie să fie un membru activ, să contribuie cu o donaţie pentru asociaţie. Voluntarii proiectului vor primi apartamente la un preţ mai redus. Cei care nu se vor implica activ ar putea să achite apartamentul la preţul de pe piaţă”, a menţionat Bolotnicov.


Unde-i business-planul?


Adunările cu beneficiarii care ar trebui să explice anumite lucruri au trezit mai multe semne de întrebare. „Am fost la ultima adunare. Era un adevărat haos. Beneficiarii adresau întrebări şi nu obţineau nici un răspuns. N-am mai înţeles cine sunt investitorii – belgieni, italieni sau austrieci? La toţi ni se spune diferit. Şi unde-i business-planul?”, întreabă Antonina Cadâmova. Bolotnicov consideră că anume din cauza unor persoane care au provocat haosul, mulţi dintre beneficiari au rămas nedumeriţi. „Eu nu înţeleg cum aceste persoane au aplicat la proiect dacă cel puţin ele nu ştiu pentru ce au dat 60 de lei? Noi nu avem nevoie de asemenea beneficiari”, spune iritat Bolotnicov.


Preşedintele a negat şi afirmaţiile lui Ion Para, care susţine că de la 17000 de beneficiari s-a colectat, în total, peste un milion de lei, timp de câteva luni. „Nu toţi au donat bani. De tot, s-au adunat vreo 70 de mii de lei, pe când cheltuielile pentru perfectarea documentelor, chiria sediului etc. au depăşit suma de 200 de mii”, susţine Bolotnicov, care a menţionat că din toţi cei care au participat, pe moment în lista beneficiarilor a fost incluse vreo 3000 de persoane. „Tot ceea ce se întâmplă îmi pare foarte dubios, de parcă ar fi o secvenţă din filmul „Minte-mă!”, constată Antonina. Bolotnicov, la rândul său, susţine că persoanele nemulţumite au fost ghidate de „cineva” să stârnească minciuni la adresa asociaţiei. „Vreau să fac un bine pentru oamenii noştri şi cu ce mă aleg? Uneori mă întreb: la ce-mi trebuie asta? Dar facem un lucru nobil şi sper că vom reuşi”, declară Bolotnicov. „Ei sunt bravo dacă vor face ceea ce promit. Dar dacă este o piramidă, aş vrea să-i protejez pe cei care ar putea să cadă în plasa acestor oameni”, spune alarmat Ion Para.


Oleg Bolotnicov: „Oamenii trebuie de la început să se informeze. Lasă să vină la noi la birou şi le vom explica cum stau lucrurile şi unde merg banii. Suntem gata să vorbim cu fiecare beneficiar în parte. Chiar nu înţeleg de ce nu s-au adresat la noi, dar au alarmat presa”. Bolotnicov este cunoscut şi în calitate de candidat independent atât la alegerile parlamentare şi locale din Chişinău, cât şi la alegerile locale din satul Ghidighici, unde a candidat din partea Partidului „Patrioţii Moldovei” . Nicăieri nu a acumulat măcar 1 procent din voturi.


„Posibilităţi de achitare a apartamentului sunt în general două:

1.La primirea cheilor se achită întreaga sumă stabilită în contract.
2. La primirea cheilor se încheie un contract de credit pe o perioadă de până la 35 de ani cu o dobândă de aproximativ 6 % anual. În acest caz, Asociaţia Obştească va avea drept de coproprietate asupra apartamentului până la achitarea lui deplină.

http://www.jurnal.md/ro/news/moldova-tara-minciunilor-209056/
0