3691

Diaspora moldovenească în Spania


Conform datelor publicate de către prima revistă pentru imigranții moldoveni „ProDiaspora”, moldovenii ce au rezidență legală în Regatul Spaniei, constituie aproximativ 0,05% din totalul persoanelor venite în căutarea unui loc de muncă. Cea mai mare parte din ei se stabilesc cu traiul în regiunile : Barcelona, Madrid, Valencia şi Santander. Deși numărul moldovenilor în Spania în ultimii 2 ani înregistrează diminuare, diaspora moldovenească se suplinește cu membri.
 
Așa dar, conform datelor site-ului oficial al Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei, actualmente sunt înregistrate 8 asociații:
1. "Asociación Casa moldava de España" (Calle Carretera de Rubí, nr. 114, mun.Terrassa,
Provincia Barcelona);
2. "Asociación Intercultural Moldova" (Calle Cerro de la Horca, nr.15, mun. Yuncos, Provincia Toledo);
3. "Asociación rumano-moldavo-hispano Trajano" (Calle Cavanilles, nr.49, Entreplanta, mun. Madrid, Provincia Madrid);
4. "Asociación de moldavos en Extremadura" (Calle Cardenal carvajal, nr. 2, mun. Badajos, Procincia Badajos);
5. "Asociación de moldavos y moldavas de Navarra" (Avenida Guipuzcoa nr.16-5 A, mun. Pamplona, Provincia Navarra);
6. Asociaţia "Cultural-Juvenil Moldavia" (Calle San Antonio, nr.14, mun. Cuenca, Provincia Cuenca);
7. Asociaţia Culturală "Transilvania-Moldova-ţară Românească" (Calle Carrer Jacint Verdaguer, nr.21-23, mun. Balaguer, Provincia Lleida);
8. Asociaţia "Salvados para salvar” (Calle Rumanía, nr.5, Planta NA, Puerta C8, or. Alcalá de Henares, Municipiul Madrid)
   
În anul 2001, a fost înregistrată prima asociație, și anume Asociația Rumano-Moldavo- Hispano Trajano-Madrid.  Condusă de Dna Ligia Mihailă, asociația se ocupă de promovarea culturilor naționale pe teritoriul spaniel, înființarea centrelor regionale și a caselor de cultură.  În anul 2008, comunitățile membre au participat la Gala comunității românești. Una din cele mai memorabile celebrări este desigur Sărbătoarea Primăverii și a Mărțișorului, la care oaspete de onoare a fostdirectorul de Imigraţie al Comunităţii Madrid, Pablo Gomez-Tavira. Datele de contact sunt: tel.: 335 914 098, fax.: 410 914 977, adresă electronică:ligia@cepaim.org.
   
Asociația moldovenilor din Navarra (Asociación de moldavos y moldavas de Navarra), satul Pamplona, a fost înființată pe data de 27 Ianuarie a anului 2006. Președintele acesteia este Dnul Mihail Istrati. Asociația este de tip regional, adică activitățile și acțiunile întreprinse de membri, vizează doar moldovenii aflați în regiunea Navarra. Oficiul se află pe adresa: AvenidaGUIPÚZCOA Nº 16 - 5º A.
   
Merită de remarcat efortul depus de ARBS “Basarabia”, asociația care luptă în continuu pentru respectarea drepturilor cetățenilor moldoveni aflați pe teritoriul Spaniei. S-a remarcat enorm asociația prin lupta pentru stabilirea democrației în Republica Moldova și au susținut în măsura posibilităților procesul de votare. Pentru a face legătura cu ARBS “Basarabia” formați numărul de telefon +34669108208 sau +34667884091, +34930014812. Conducătorul este Dnul Marcel Macarie. Adrese electronice: arbs@madrid.com,secretariat@basarabia.esmarcel.macarie@basarabia.es
 
Sursa: VIZA.md


 
1