492

Respect pentru John Onoje!

John Onoje, “moldoveanul” care s-a săturat de ocupanţii ruşi Scris de : M.A.     2011-08-01 11:30     
 
 
John Onoje a emigrant din Sierra Leone acum 13 ani. În prezent, este vânzător de ziare la Autogara Centru-Chişinău. Din 2011 este cetăţean al Republicii Moldova.
 
John Onoje (foto: zdg.md)

 
 
De ce merită atenţie? O să vedeţi în rândurile care urmează. Colegii de la Chişinău, de la Ziarul de Gardă, i-au luat un interviu proaspătului “moldovean”, care consideră că vorbeşte limba română, nu “moldovenească”. John Onoje spune că Basarabia a fost ocupată de ruşi, care au creat o adevărată mafie. Bărbatul este nemulţumit că aceştia nu vor să înveţe limba română şi, pentru asta, îi consideră duşmani ai Republicii Moldova. De asemenea, Onoje vrea interzicerea şi condamnarea comunismului, pentru deportările din Siberia.
 
Mai mult chiar, John Onoje admiră România, iar, dintre politicienii de la Chişinău, îi apreciază pe Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu, pe acesta din urmă considerându-l patriot.
 
 
 
— Sunteţi cetăţean cu acte al R. Moldova! Cum a fost procesul de dobândire a cetăţeniei R. Moldova?
A fost foarte greu. În august 2010, mi-a fost furat buletinul. Fără el, însă, nu puteam obţine cetăţenia. Am fost la mai multe instituţii. Am fost chiar şi la Mihai Ghimpu în audienţă, pe vremea când era preşedinte. După ce am umblat mult timp pe drumuri, mi s-a spus că trebuie să dau examen la limba română, în scris. Am dat examenul şi am câştigat acest drept, de a deveni cetăţean al R. Moldova. Doar că a apărut o altă problemă. Nu aveam certificat de naştere. La noi, în Africa, nu se dau certificate de naştere. Am fost în judecată şi s-a rezolvat problema. Când am depus jurământul, am fost fericit. Mi s-a împlinit visul.
 
— Vă consideraţi moldovean sau sierraleonez?
Sunt sierraleonez şi moldovean. Dar am doar paşaport de cetăţean al R. Moldova. Paşaportul acesta mi-a rezolvat multe probleme.
 
— Ce limbă vorbiţi?
Eu ştiu că limba română şi limba moldovenească e una şi aceeaşi limbă. Vorbesc limba română.
 
— Cum credeţi, de ce unii oameni şi chiar unii politicieni refuză să recunoască faptul că vorbesc în limba română?
E legat de ocupaţie. Mafia care a ocupat Transnistria conduce totul. Ruşii au oameni aici care conduc. Politicienii care spun că vorbesc limba de stat şi care evită să spună că vorbesc limba română, sau că româna şi moldoveneasca sunt una şi aceeaşi limbă, nu au probleme. Ceilalţi, însă, sunt duşmani ai poporului. Sau, dacă nu vorbeşti limba rusă, ai probleme. Ţara asta are o istorie şi toată lumea ştie că R. Moldova era Basarabia până când acest teritoriu a fost ocupat de ruşi. Problema e că pe acest teritoriu, după ocupaţie, au rămas mulţi ruşi, care nu vor ca oamenii să vorbească în limba română.
 
— În cât timp aţi învăţat să vorbiţi în limba română?
Am învăţat româna timp de un an. Am făcut cursuri de limba română prin intermediul ICNUR.
 
— Cunoaşteţi faptul că, în R. Moldova, sunt reprezentanţi ai altor etnii, în special ruşi, care nu doresc să înveţe limba română şi vorbesc doar rusa?
Ei sunt duşmani ai acestui stat. Dacă aş fi prim-ministru, le-aş spune oamenilor: vreţi să fim cu Europa? Atunci, haideţi să fim. În Europa trebuie să ştii limba engleză. Şi, totodată, trebuie să ştii limba ta, limba română. Aş ordona să fie studiate doar aceste două limbi, româna şi engleza. În situaţia de acum, cu oameni care nu ştiu nici româna şi nici engleza, dar care deţin funcţii în structurile statului, nu ajungem departe. Trebuie să-i obligăm pe ruşi să înveţe limba română. Nu am nimic cu ei, dar trebuie să ştie că sunt în R. Moldova, care este un stat independent. Noi nu suntem independenţi doar pe jumătate, ca să fie şi rusa limbă oficială, suntem independenţi total. Cred că cei care nu cunosc limba română nu ar trebui să fie angajaţi. Aşa este peste tot. Aşa este în orice ţară din lume. Dacă nu ştii limba acelei ţări, nu vei fi primit la lucru. Dacă nu vrei s-o înveţi, pleacă.
 
— Spuneaţi că intenţionaţi ca, în viitor, să candidaţi la funcţia de deputat. De ce?
Eu, dacă aş fi prim-ministru, aş termina-o cu CSI-ul. Noi vrem în UE sau unde? CSI e o consecinţă a URSS-ului. Europa are ureche. Europa trebuie să ştie că noi vrem cu adevărat în Europa. Dar ce facem noi ca să fim în UE? Nimic. Dacă vom rămâne în CSI, vom rămâne la fel de săraci. Dacă vom merge cu adevărat spre Europa, vom avea o viaţă mai bună, vom avea salarii mai mari, pensii mai mari. Vom putea călători liber. Uitaţi-vă la România. Acolo viaţa a devenit mai bună. Ei acum pot merge să lucreze unde vor. Aceasta ar trebui să fie prioritatea unui deputat, integrarea europeană. În al doilea rând, aş condamna comunismul. Nu persoane concrete, ci întreg regimul comunist şi legătura lui cu deportarea moldovenilor în Siberia. L-aş judeca şi l-aş interzice în R. Moldova. Nu avem nevoie de comunişti. În al treilea rând, aş ridica nivelul economic. Aş controla oamenii care lucrează în instituţiile statului. Aş verifica fiecare ministru, dar şi activitatea fiecărei organizaţii internaţionale de aici. La ele tot este corupţie. Dar, pentru a candida, am nevoie de stabilitate. Am nevoie de casă şi de soţie.
(…)
 
— Ştiu că aţi fost alungat de mai multe ori de la locurile de trai. De ce?
E o problemă mare cu mafia apartamentelor, cu cei care vor să pună mâna pe cât mai multe locuinţe. Fac orice pentru ca cei care stau la gazdă să elibereze apartamentele, pentru a le prelua. Nici nu mai ştiu de câte ori am fost alungat. Am trăit cel mai mult într-un apartament de la Poşta Veche – 4 ani, dar şi de acolo m-au alungat. Nu ştiu anume de ce am fost alungat, dar iar cred că de vină este mafia. Ruşilor nu le plac oamenii de culoare, nu le plac românii. Ruşilor le plac doar ruşii. Mafia sunt ruşii. De multe ori am fost alungat din cauza lor.
 
— Aţi avut probleme în R. Moldova pentru faptul că sunteţi de culoare?
Da, mai ales cu poliţiştii. Ei mă numesc «nigher». Eu încerc să-i evit şi să păstrez distanţa în raport cu ei.
 
— Ce părere aveţi despre politicienii din R. Moldova?
Mie îmi place Mihai Ghimpu. Este adevărat. Spune tot ce gândeşte şi spune adevărul despre ce s-a întâmplat cu această ţară de când au ocupat-o ruşii. Nu-mi plac politicienii care ascund adevărul, cărora le este frică să spună pe nume anumitor lucruri. Nu-mi plac politicienii care tac. Nu e bine aşa. Dacă eşti adevărat patriot, spune ce s-a întâmplat în 1940. Nu fugi de răspuns. Dintre politicienii din Moldova îmi mai place primarul Dorin Chirtoacă. Cam atât.
 
— De ce credeţi că, la alegeri, oamenii de aici mai votează, totuşi, comuniştii?
Voteată comuniştii pentru că le este frică. Pentru că ruşii au ocupat acest teritoriu de mult timp, şi li s-a amestecat sângele românilor cu cel al ruşilor. Cei de la sat votează doar comuniştii pentru că ei nu cunosc alte partide. Când vindeam ziare, le spuneam oamenilor să nu voteze comuniştii, dar ei nu mă ascultau. O altă problemă este faptul că mulţi tineri sunt plecaţi peste hotare şi acolo nu au posibilitatea să voteze.
0