Ce ne pregătesc Prea Fericitul Kirill şi Prea Misteriosul Filat?
27 Iulie 2011.
Despre posibila vizită din toamna acestui an în R. Moldova a patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Prea Fericitul Kirill, la Chişinău se vorbeşte de mult şi cu un fel de discreţie suspectă. În sfârşit, vizita lui Kirill a fost confirmată la nivel oficial. Potrivit comunicatului de presă plasat pe site-ul Guvernului moldovean, prim-ministrul Vlad Filat „a avut o întrevedere cu protoiereul Gheorghi Roşcin, şef-adjunct al Departamentului sinodal pentru relaţiile între biserică şi societate al Bisericii Ortodoxe Ruse”. În comunicat se confirmă că „vizita este preconizată pentru luna octombrie a. c.”. Potrivit lui Gheorghii Roşcin, „vizita patriarhului Kirill în R. Moldova se anunţă a fi una plină şi productivă. Patriarhul Kirill va vizita eparhiile Mitropoliei Moldovei, iar în cadrul întrevederilor pe care le va avea acesta va discuta despre problemele cu care se confruntă enoriaşii. La rândul său, prim-ministrul a menţionat că „în R. Moldova majoritatea credincioşilor sunt de confesiune ortodoxă, precizând că din acest punct de vedere vizita conducătorului Bisericii Ortodoxe Ruse în ţara noastră este una importantă”. (Sublinierile ne aparţin, c. t.)
Comunicatul de presă este extrem de zgârcit în detalii, iar „importanţa” vizitei despre care vorbeşte premierul rămâne învăluită în mister. Nu ştim, de asemenea, prin ce vizita anunţată va fi „una plină şi productivă”. Nu ni se oferă detalii nici în ceea ce priveşte „problemele cu care se confruntă enoriaşii” şi pe care patriarhul rus are de gând să le discute. Deocamdată, nu cunoaştem agenda vizitei şi nu este exclus nici să nu o cunoaştem, fapt ce ne dă dreptul să presupunem că respectiva vizită a patriarhului rus la Chişinău va fi una plină de surprize. Avem toate motivele să credem că vizita anunţată într-adevăr e foarte importantă, pentru că ea se înscrie pe linia eforturilor tradiţionale ale Moscovei de a menţine controlul politic asupra R. Moldova. Biserica rusă a fost întotdeauna un sprijin de nădejde al Statului rus în promovarea politicii lui externe. În condiţiile în care în R. Moldova mai funcţionează legal o mitropolie - Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei de la Bucureşti -, subiectul acestei vizite devine unul extrem de sensibil, căci poate deveni „detonatorul” unor seisme politice interne şi chiar geopolitice. Ţinând cont de „sensibilitatea” acestei probleme, vizita conducătorului Bisericii ruse la Chişinău trebuie să fie cât se poate de transparentă, agenda ei urmează să fie făcută publică din timp, iar presa - s-o monitorizeze atent şi responsabil.
Opinia publică din R. Moldova cunoaşte puţine lucruri despre patriarhul Kirill, care este un personaj foarte controversat. Argumentăm această afirmaţie, publicând astăzi un interviu cu Vladimir Danilenko, cunoscut scriitor contemporan ucrainean, autor al mai multor volume în care dezbate problemele crizei spirituale a omului şi a societăţii. În acest interviu, scriitorul face mai multe dezvăluiri importante, unele şocante, vizavi de politica externă a Bisericii ruse şi de personalitatea patriarhului rus, care e numit „simbol al degradării spirituale a Rusiei”. Apropo, Kirill, potrivit lui Danilenko, e specializat şi în comerţul (ilicit) cu…ţigări. Interesant subiect!
P. S. Viaţa bate nu numai filmul, ci şi Constituţia!
Unii dintre fanii lui Vlad Filat îmi reproşează faptul că mă „ocup” mai mult de premier şi mai puţin de alţi politicieni. E adevărat, dar nu eu sunt de vină, ci însuşi Filat. El s-a declarat „politicianul nr. 1” şi într-adevăr aşa este - Filat produce cele mai multe evenimente, el e mereu în epicentrul tuturor ştirilor, spre deosebire, de exemplu, de preşedintele Parlamentului şi preşedintele interimar Marian Lupu care e mai puţin vizibil, parcă este, parcă nu-i. Dacă, în cazul discutat astăzi, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse s-ar fi întâlnit nu cu Filat, ci cu Lupu, scriam despre acesta şi nu scoteam o vorbă despre Filat. Trebuie să recunoaştem că, de când a venit la putere noua guvernare, s-a produs o spectaculoasă răsturnare de situaţie şi nu mai există o „separare” şi „echilibrare” a Puterii la vârf, funcţia de preşedinte interimar fiind una absolut formală şi simbolică, iar toată puterea s-a concentrat în mâinile unui singur om, premierul Filat. Din acest punct de vedere, starea de „interimat” îi convine de minune lui Filat, el fiind cel cu pâinea şi cuţitul şi în politica internă, şi în cea externă. Cât este de benefică situaţia creată pentru funcţionarea democraţiei şi a statului de drept, rămâne să medităm. Repet, aşadar: faptul că scriu (mai mult) despre Filat e cauzat de poziţia-cheie pe care o ocupă acesta în politica moldoveană. Când Filat va ieşi din politică, vă asigur, nu voi scrie un cuvânt despre el. Căci, de ce şi despre ce aş scrie?
Un articol de: Constantin Tănase
http://www.timpul.md/articol/ce-ne-pregatesc-prea-fericitul-kirill-si-prea-misteriosul-filat--25667.html