507 ani de la moartea marelui domnitor Ştefan cel Mare
«Un trandafir, o lumânare pentru sfântul Ştefan cel Mare», în satul Ratuş din Criuleni s-a desfăşurat cel de-al 7-lea festival consacrat lui Ştefan cel Mare. Pentru pomenirea domnitorului a fost oficiat un serviciu divin de către un sobor de preoţi. Ulterior, la Casa de cultură din localitate cele mai bune colective de creaţie din Criuleni au prezentat un program artistic. În acest an se împlinesc 507 ani de la moartea marelui domnitor.
Pentru cei din Criuleni, activităţile de comemorare a lui Ştefan cel Mare au devenit, deja, o tradiţie. Festivalul din acest an, cu genericul «un trandafir, o lumânare pentru Ştefan cel Mare» este la a 7-a ediţie şi a fost organizat în satul Ratuş, comuna Drăsliceni – Criuleni.
Petru Buzu, primar comuna drăsliceni, r-nul Criuleni: -Ştefan cel Mare a fostun bun politician, iscusit conducător de oşti, un diplomat iscusit şi în primul rând un creştin adevărat.
După tradiţionala slujbă de pomenire, sătenii şi oaspeţii festivalului au participat la partea artistică a sărbătorii. Programul a fost pregătit de 7 colective artistice din Criuleni. Cea mai grea a fost procedura de selectare, pentru că au pretins să urce pe scenă peste 25 de colective folclorice.
Petru Chetruşca, director casa de cultură – s. Ratuş: -Am selectat cele mai bune colective cu cel mai bun repertoriu. Sigur, în primul rând le-am selectat după costume, repertoriul, măestria artistică, interpretativă. Adică să facă faţă acestui festival să fie frumos să nu fie plictisitor ca omul să se relaxeze sufleteşte la acest festival.
Deşi pregătirile pentru festival nu au fost foarte grele, artiştii au avut şi ei o problemă.
Elena Sclifos, conducător artistic colectivul folcloric «Şezătoarea»: «Cam este criză de repertoriu pentru un aşa festival. Cântece închinate lui Ştefan cel Mare nu sunt aşa de multe şi pentru a selecta un repertoriu este cam complicat. Dar am ieşit din situaţie şi am găsit. Cine caută, găseşte».
Ştefan cel Mare: «Fraţilor, nu vă-nvrăjbiţi, că se bucură străinii şi arată colţii câinii, se visează domni asinii. Fraţilor nu vă-nvrăjbiţi. Fraţilor nu vă trădaţi, că trădarea naşte ură, pune lacăte la gură şi ne strămbă la făptură».
După sute de ani, înţelepciunea şi învăţămintele domnitorului sunt actuale, iar cei care stau, astăzi, la cârma statului ar trebui să ia aminte.
«El a fost un exemplu bun, da erau alte timpuri, acuma e numai politică da degeaba. Ce a fost înainte acuma nu se mai face. Acuma numa ceartă şi bucluc şi nu se mai înţelege nimic acolo».
tv7