908

Preşedintele Lituaniei: aşteptăm Moldova în Uniunea Europeană!

 
Așteaptăm ca Republica Moldova să adere la UE, însă este o cale de parcurs până a atinge acest obiectiv, iar Lituania este capabilă să ofere asistență și sprijin în acest sens. Declaraţia a fost făcută astăzi de preşedintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele interimar Marian Lupu.
 
Dalia Grybauskaite a menționat că că este în vizită în Republica Moldova nu doar în postura de președinte al Lituaniei, ci și în calitate de șef al unui stat care deține președinția OSCE. Iar, experții din Lituania sunt prezenți deja în Moldova și acordă ajutor în implementarea reformelor în domeniul judiciar, serviciul vamal, fitosanitar, sectorul agricol.

Totodată, Grybauskaite a reiterat că cel mai important pentru Republica Moldova este obținerea stabilității politice. Atât politicienii, cât și cetățenii Moldovei trebuie să cadă de acord că Europa este un scop comun și numai pe această cale pot fi realizate ambițiile europene ale țării noastre. Europa este pregătită să discute liberalizarea regimului de vize, acordul de liber schimb, dar în situația în care Moldova va îndeplini condițiile și temele pentru acasă.

La rândul său, Marian Lupu a declarat că vizita doamnei Grybauskaite reprezintă un pas de consolidare a relațiilor bilaterale de bună înțelegere și prietenie dintre Moldova și Lituania. Urmează ca acest dialog să fie susținut și pe calea vizitelor reciproce de toate nivelurile – Președinție, Parlament, structuri guvernamentale. Șeful statului a apreciat foarte înalt susținerea politică acordată de Lituania pentru procesul de integrare europeană a țării noastre și disponibilitatea privind acordarea și în continuare a asistenței pentru asigurarea parcursului european al Moldovei.

În contextul soluționării politice a diferendului transnistrean, Marian Lupu și-a exprimat convingerea că, pe durata deținerii de către Lituania a președinției OSCE, se va reuși, cu eforturi comune, să rezolvăm câteva probleme, inclusiv reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2, unde OSCE este participant cu drepturi depline. Șeful statului a apreciat inițiativele și propuneri la nivel de experți, care au fost înaintate deja părții moldovenești, privind creșterea încrederii între cele două maluri ale Nistrului, eliminarea barierelor pentru libera circulație a persoanelor, bunurilor și a serviciilor. Președintele interimar și-a exprimat convingerea că procesul de negocieri privind reintegrarea Republicii Moldova va lua o nouă amploare și o nouă calitate anume pe durata președinției Lituaniei la OSCE.
 
24h
0