421

DEZBATERI: Cum să alegem președintele țării?

 
Alianța de guvernare nu a soluționat până în prezent cea mai mare problemă pe care o întâlnește: alegerea președintelui țării. Potrivit liderilor coaliției de guvernare, aceștia așteaptă acum o decizie a Curții Constituționale. AIE a depus la 5 aprilie o sesizare la Curtea Constituțională privind mecanismul de alegere a șefului statului, asta după ce în iarnă, CC a lăsat la discreția Parlamentului să stabilească termenul pentru alegerea președintelui. 

Problema alegerii șefului statului a apărut ca urmare a faptului că, reieșind din experiența anterioară, termenul de 2 luni nu mai este unul de referință. Potrivit normei constituționale, președintele țării trebuie să fie ales timp de 60 de zile de la constatarea vacanței funcției de șef al statului. CC a constatat vacanța acestei funcții la 11 septembrie 2009, iar termenul de 60 de zile a fost depășit demult. 

Votați aici prin intermediul Facebook care metodă de alegere a șefului statului vi se pare mai bună.

Opțiunea 1. Propunerea lui Mihai Ghimpu: Lege organică
Președintele PL, Mihai Ghimpu, propune ca soluție pentru depășirea crizei politice modificarea și completarea legii organice de alegere a președintelui țării. Potrivit lui, noile norme urmează să completeze golul legislativ creat de articolele 78 și 90 ale Constituției Republicii Moldova. Unii experți, însă, afirmă că prevederile Constituției nu pot fi modificate printr-o lege organică. Completarea legii organice ar permite alegerea șefului statului cu mai puțin de 61 de voturi, atât cât este necesar în prezent.

Opțiunea 2. Propunerea PCRM: Președinte neutru
Fracțiunea PCRM din Parlament declară că votează președintele doar dacă acesta va fi o persoană neutră, care nu este implicat politic. Comuniștii refuză să voteze un candidat al AIE la funcția de președinte. În repetate rânduri, PCRM a declarat că e gata să voteze un președinte cu susținerea deputaților PLDM.

Sursa: UNIMEDIA

 

0