405

Voronin către Van Rompuy: Eu nu mă plâng, eu îmi exprim îngrijorările

 
Liderul PCRM a avut ieri o întrevedere cu președintele Consiliuului European, Herman Van Rompuy. În discursul său, Voronin a criticat demiterea lui Ion Muruianu dun fruntea Curții Supreme de Justiție, presiunile asupra mass-media de opoziției din partea guvernării, fraudarea alegerilor locale, gestionarea ilicită a granturilor europene, nealegerea președintelui țării, precum și declarațiile președintelui român, Traian Băsescu. Acesta însă a ținut să precizeze că nu se plânge, ci doar își exprimă serioase îngrijorări.

„Se consideră că opoziţia are pregătite pentru astfel de vizite unele roluri cu un text standard. Esenţa acestora constă din trei sarcini: de a se plînge, de a se plînge şi încă o dată de a se plînge pe guvernare. Nu voi urma aceast scenariu. Pe simplul motiv că se plîng de obicei cei care caută apărare. Cu mare regret, noi-opoziţia, deja mai bine de un an nu apelăm la structurile europene după susţinere şi înţelegere”, a declarat Voronin în debutul întrevederii, citat de serviciul de presă al PCRM.

Potrivit lui, demiterea lui Muruianu a fost de facto o demonstrare a forţei. „S-a realizat în realitate o presiune fără precedent asupra întregului sistem judecătoresc”, i-a spus Voronin lui Van Rompuy. Acesta a subliniat că guvernarea trebuie să purceadă urgent la alegerea președintelui statului, la încetarea exercitării presiunilor asupra mass-media de opoziție precum și la încetarea falsificării alegerilor.

Voronin nu a ezitat să critice unii oficiali europeni. Mai exact, pe comisarului european pentru extindere, Stefan Fule. „Luînd, practic în toate subiectele, poziţia celor din Alianţă, Dl Fule, pentru noi, care sîntem cea mai influentă formaţiune politică din ţară, nu mai este a fi un partener de încredere în ceea ce ţine dialogul şi buna înţelegere” a declarat președintele PCRM.

Liderul PCRM nu a treecut cu vederea nici declarațiile lui Băsescu. „Suntem profund indignaţi de cele menţionate de Traian Băsescu, Preşedintele României, pe data de 22 iunie anul curent la un post de televiziune românesc. Practic,preşedintele unei ţări membre a UE , a admis şi recunoscut ca fiind corecte acţiunile unuicriminal de război şi un călău nazist, Antonescu”, a spus acesta.

UNIMEDIA precizează că președintele Consiliului European a întreprins o vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia a avut întrevederi cu președintele interimar, prim-ministrul și liderul Partidului Liberal.

Sursa: UNIMEDIA

0