463

Iaca asa.. da voi sugeti coltunul!

Ajutor de la stat pentru reabilitarea caselor. Începe numărătoarea faţadelor insalubre Autor:  Antoaneta Etves
Edilii vor trebui să pună pe hârtie imobilele până în toamnă. Cei cu venituri sub 1.500 de lei vor primi ajutor de la primărie pentru reabilitarea caselor.


1 /2.


Legea care îi obligă pe proprietarii imobilelor insalubre să le reabiliteze şi pe Ministerul Dezvoltării să renoveze faţadele caselor monument a fost semnată de preşedintele Traian Băsescu.

Decizia e comentată diferit de unii dintre primari. Cei din oraşele mici spun că această lege este pentru oraşele mari, în timp ce edilii din localităţile turistice şi din marile aglomeraţii urbane spun că reglementarea este binevenită. Cert este că toţi edilii vor trebui ca, până la sfârşitul lunii septembrie, să pună pe hârtie imobilele a căror tencuială cade.


Fundulea. Primarul de la Fundulea, Dorel Dorobanţu, a explicat că oraşul pe care îl conduce nu poate beneficia de această lege pentru că nu are imobile de reabilitat. "Suntem oraş doar cu numele. Avem câteva blocuri şi case, care nu necesită reabilitare. Nici măcar o casă monument nu avem", a explicat edilul.

Blaj. În oraşul istoric Blaj, situat în judeţul Alba, sunt multe blocuri şi case care necesită reabilitare, însă locuitorii nu au bani pentru a le reface. "Este o lege bună pentru oraşele bogate, adică pentru cele mai mari. Noi nu avem bani pentru aşa ceva. În ceea ce priveşte monumentele, legea este binevenită. Vom face un inventar al caselor şi vom stabili ce, cum şi cine va trebui să se ocupe de reabilitare. În cazul blocurilor, cred că proprietarii ar trebui să aibă grijă de ele", a declarat primarul oraşului, Gheorghe Valentin Rotar. Râşnov. Primarul localităţii turistice Râşnov, Adrian Iona Veştea, crede că noua lege va fi benefică pentru schimbarea imaginii oraşului.

"Tocmai am cumpărat de la Biserica Ortodoxă Ro mâ nă un imobil monument în centrul oraşului, iar blocurile de lângă viitoarea pârtie de schi sunt într-o stare nu tocmai bună", a spus primarul.

Timişoara. Autorităţile locale au numărat deja imobilele care ar necesita reabilitare şi au făcut şi un calcul: pentru aproximativ 150 de clădiri ar fi nevoie de cinci milioane de euro. Banii ajung doar pentru cele situate în cartierele istorice ale oraşului: Cetate, Iosefin şi Fabric. Pentru blocuri ar fie nevoie de alte câteva milioane.

Braşov. Primarul oraşului, Gheorghe Scripcaru, a explicat că în localitate sunt sute de imobile insalubre. "Ar trebui ca statul să nu mai încurajeze menţinerea locuinţelor sociale în zone istorice şi cu potenţial turistic. Legea este binevenită, dar va trebui să vedem cum o putem aplica", a explicat edilul. Scripcaru s-a mai plâns că sunt imobile cu mai mulţi proprietari: "Pe cine să amendez că stă să cadă un balcon? Pe un proprietar îl caut prin Germania de ani buni". Edilul Braşovului a mai spus că numai în Transilvania sunt localităţi cu zeci de imobile monument, care ar trebui reabilitate pentru că sunt în paragină.

Primăria Capitalei are de reabilitat 280 de imobile

În Capitală, aproximativ 280 de imobile administrate de Municipalitate au fost clasificate "monument istoric în stare avansată de degradare", "imobil cu structura afectată şi în pericol de prăbuşire" sau "autodemolat parţial sau total".La acestea se adaugă zeci de blocuri care au faţadele degradate. Calea Griviţei 70, 129; Moşilor 75 sau Ţepeş Vodă 86 sunt câteva din adresele unde se află imobile protejate pe hârtie, dar în realitate arată ca după război.

Edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat că Muncipalitatea intenţionează să reabiliteze faţadele şi că va face o analiză ca să se stabilească cât va costa zugră virea imobilelor. "Avem clădiri de patrimoniu care au întâietate. Trebuie o acţiune coe ren tă, iar acest lucru ne preocupă acum. Vom vedea cum sună legea şi cât de permisivă este", a explicat Oprescu.

Program pilot de reabilitare

Autorităţile bucureştene se gândesc să demareze un proiect pilot de refacere a clădirilor insalubre. Astfel, 14 imobile vor fi verificate pentru a se stabili cine sunt proprietarii şi ce investiţii sunt necesare. Potrivit specialiştilor, numai evaluarea tuturor clădirilor va costa aproximativ trei milioane de lei.
0