616

Moscova îl ceartă pe Băsescu

 
Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova protestează dur faţă de declaraţiile preşedintelui României Traian Băsescu referitoare la evenimentele din 1941. Preşedintele român a provocat o furtună de indignare în cadrul Ministerului rus de Externe, după ce a declarat că, în 1941, ar fi trimis şi el soldaţi români să lupte împotriva Uniunii Sovietice.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukashevich, Traian Băsescu a justificat agresiunea armatei germane împotriva Uniunii Sovietice.

"Rusia este revoltată că preşedintele român a declarat că şi el le-ar fi ordonat trupelor sale să treacă râul Prut pentru a ataca URSS în 1941", se arată într-un mesaj publicat de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Aleksandr Lukaşevici, pe contul de Twitter al instituţiei.

Diplomaţii ruşi au clasificat declaraţia liderului român drept o susţinere neruşinată a lui Hitler.

Oficialii ruşi consideră că declaraţiile preşedintelui Băsescu „profanează memoria milioanelor de victime ale fascismului” şi solicită ca afirmaţiile „să primească o evaluare adecvată” din partea Europei civilizate. 
 
jurnal
0