966

Germania sprijină apropierea RM de structurile europene

 În perioada 27-28 iunie a.c. , Prim-vicepreședintele Parlamentului RM, Vlad Plahotniuc a efectuat o vizită în Republica Federală Germania. În cadrul programului, Plahotniuc a avut întrevederi cu omologul său german, Wolfgang Thierse, Vice-președintele Bundestag-ului; Gernot Erler, Vice-președintele Fracțiunii Parlamentare a Partidului Social- Democrat în Budestag; Rainer Lindner, Directorul Executiv al Comitetului pentru Europa de Est a Economiei Germane; Manfred Grund, membru al Partidului Creștin-Democrat și Președintele Forumului germano-moldav, Rainer Steenblock, vice-președintele Forumului germano-moldav și Dl Nikolaus Graf Lambsdorff, fost Ambasador al RFG la Chișinău
 
Printre subiectele principale abordate au fost: colaborarea inter-parlamentară în cadrul relațiilor bilaterale, parcursul european al RM și susținerea din partea Germaniei a acestuia, situația politică din RM în urma alegerilor locale, etc.
 
În cadrul discuțiilor purtate, Wolfgang Thierse a menționat că Germania sprijină apropierea RM de structurile europene și a salutat relațiile parlamentare solide dintre țările noastre. La rândul său, Plahotniuc a menționat satisfacția părții moldovenești de parteneriatul stabil și durabil dintre țările noastre. De asemeni, Prim-vicepreședintele a menționat că Germania este un important și de încredere partener al nostru. Plahotniuc i-a exprimat recunoștința Dlui Thierse pentru sprijinul constant al parlamentarilor germani, în special în ceea ce privește adoptarea în 2008 a moțiunii de a "sprijini integrarea europeană a RM," iar în 2009 a Declarației în sprijinul AIE din RM.
 
Amintim că în 2009 a fost constituit Forumul germano-moldovenesc, cu participarea a numeroși deputaţi din Bundestag, reprezentanţi ai fundaţiilor politice, cercurilor de afaceri şi instituţiilor culturale. Forumul germano-moldovenesc a servit drept imbold pentru lansarea, în 2010, a Forumului moldo-german la Chișinău, în componența căruia intră circa 80 persoane -  deputați, politicieni, oameni de afaceri, de cultură (președinte - I.Corman, preşedintele Comisiei Politică Externă şi Integrare Europeană a Parlamentului). Ambele forumuri constituie o platformă excelentă pentru facilitarea și aprofundarea cooperării dintre cele două țări, informează Serviciul de presă al Legislativului.
 
interlic

0