468

(video) Victimele regimului totalitar comunist, comemorate astăzi la Chișinău

Ziua în care trupelor sovietice au intrat pe teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord și ținutului Herța a fost comemorată astăzi la Chișinău. Conducerea Partidului Liberal, cea a Partidului Național Liberal , istorici, foști deportați dar și oameni simpli au depus flori la Piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist, instalată în fața Guvernului.

„Astăzi, 28 iunie 2011, se împlinesc 71 de la începutul agresiunii URSS față de România. Nu a existat nici un om care ar fi cerut așa-numita eliberare. A fost o agresiune din partea unei puteri totalitare, lacomă de extindere, de acaparare de noi teritorii și de dorința de a impune comunismul”, a spus în debutul evenimentului, istoricul Anatol Petrencu.

Cei care au venit astăzi să depună flori fie că păstrează în memorie acele  „ amintiri tragice”, fie că le-a auzit de la părinți și bunei. Tineri sau bătrâni, aceștia susțin că ziua de 28 iunie 1940 este o zi tragică pentru populația din Basarabia, care a însemnat începutul ocupației sovietice. 

„1812, 1940, 1992 sunt anii în care fie Rusia țaristă, fie Rusia sovietică, fie cea democratică, a tăiat din pământul și corpul nostru. Noi trebuie să vorbim despre această ocupație, ca fiecare dintre noi să înțeleagă că deasupra capurilor noastre stă sabia Federației Ruse și noi trebuie să ne apărăm pământul. Nu vrem nimic decât să recunoască acest lucru. Și mă întreb oare cât sânge le mai trebuie lor, cât pământ le trebuie să rupă din noi, un popor pașnic, care trăiește pe pământul său, oare nu le-a ajunge?, s-a întrebat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Președintele Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, prezentă la evenimentul de comemorare, a declarat că Guvernul ar trebui să aibă o atitudine mai verticală, să ia exemplul Țărilor Baltice și să ceară despăgubiri de la Rusia, care este succesoarea URSS. „Conform aprecierii istoricilor, această despăgubire morală și materială este de 27,8 miliarde de dolari”, a spus aceasta.

UNIMEDIA amintește că la 28 iunie 1940, ca urmare a semnării pactului Molotov-Ribentrop, URSS a cerut României să evacueze teritoriul Basarabiei și Bucovinei de Nord în 48 de ore. Pentru unii istorici, această zi semnifică începutul ocupației sovietice, care a dat start deportărilor în masă a populației băștinașe. Acum un an, fostul președinte interimar, Mihai Ghimpu, a semnat un decret prin care a desemnat ziua de 28 iunie drept Zi a ocupației sovietice. 

Ulterior, în PMAN a fost instalată și o piatră comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist. În pofida faptului că Curtea Constituțională a declarat decretul ca fiiind unul neconstituțional, și în acest an în PMAN s-au adunat câteva sute de oameni.

 


(video) Victimele regimului totalitar comunist, comemorate astăzi la Chișinău

Foto: UNIMEDIA
0