343

Proiecte PLDM blocate în Parlament de PD. Lupu: Isterică stranie a liberal-democraților

Vineri, 24 iunie, a fost o zi tensionată pentru politicienii moldoveni. Asta din cauza duelului dintre Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, dar și pentru că ședința Parlamentului a fost amânată pentru această săptămână din cauza a două proiecte de legi propuse de deputații PLDM.

Aceștia au cerut examinarea subiectelor cu privire la demonopolizarea exportului de metale neferoase, precum și licihidarea judecătoriilor economice. Imediat după propunerea de a le include pe ordinea de zi, deputații AIE au cerut convocarea ședinței AIE, iar ulterior deputații PD au solicitat o pauză. Într-un final, Mihai Ghimpu a cerut amânarea ședinței Parlamentului pentru acest început de săptămână. Motivul invocat - să se calmeze spiritele.

Președintele fracțiunii PLDM din Legislativ, Valeriu Streleț, a declarat că după refuzul PD de a vota două proiecte de legi în primă lectură se ascund interese. "Sunt apărate niște interese, este evident că nu sunt în favoarea economiei R. Moldova. Noi am întrebat de ce s-a amânat, de ce să nu votăm în prima lectură și proiectul 589 - abolirea instanțelor judecătorești economice, și proiectul 890 - demonopolizarea exportului de metale. Trebuie să acționăm cât mai repede, indiferent de graficul consiliului pentru reforma în justiție. Promovarea reformelor întârzie prea mult", a spus Streleț.

De cealaltă parte, Marian Lupu a declarat că Partidul Democrat nu a votat propunerile PLDM deoarece deputații liberal-democrați au încălcat deciziile luate anterior. "Dacă e să ne referim la proiectele de lege care vizează subiectul organelor de menținere a ordinii de drept, acum două săptămâni am decis ca aceste subiecte să vină de la Ministerul Justiției și să fie examinate în cadrul Consiliului Național pentru reforme. Peste 2 săptămâni se intervine cu totalmente alte propuneri, care vin de la deputați. Am dat întrebări, am încercat să aflu scopul acestor incoerențe", a spus Lupu, spunând că unica explicație pentru isterica liberal-democraților poate fi doar intenția acestora de a face o coaliție cu comuniștii.

Subiectul privind lipsirea de monopol a întreprinderii de stat „Metal Feros” nu poate primi avizul comisiei parlamentare, pentru că împotriva lui au votat anterior deputații PD și PCRM. Proiectul de lege privind lichidarea instanțelor economice nu a fost adoptat de câteva ori. Asta pentru că, în cadrul AIE-1, câțiva deputați din PD și AMN s-au expus împotrivă.

Biroul Permanent urmează să stabilească data și ora continuării ședinței Parlamentului la începutul acestei săptămâni. http://unimedia.md/?mod=news&id=35705
 
UNIMEDIA.MD
0