809

Toreadorul Dodon renunţă la luptă

 “Voi fi cu ei un toreador. Asta e ceea ce merită…Îi aştept şi cu alte ocazii pe arenă”. Aceste cuvinte au fost scrise cu câteva săptămâni în urmă de către Igor Dodon, candidatul PCRM la funcţia de primar al Capitalei.

Alegătorii l-au aşteptat aseară din nou în arenă la Fabrika pe toreadorul comunist, pentru o luptă cu contracandidatul său liberal, Dorin Chirtoacă. Aşteptările au fost zădarnice, chiar dacă “biletenele deja au fost vândute şi locurile în faţa televizoarelor au fost ocupate”. La începutul acestei săptămâni pe atunci încă toreadorul Dodon a anunţat, printr-un comunicat public, că se va lupta cu Chirtoacă în Fabrika, joi, 16 iunie. Nu se ştie ce a intervenit, dar calităţile de combatant ale candidatului PCRM au dispărut chiar în ajunul scrutinului de duminică. Ce l-a dezarmat pe “luptătorul cu taurii”? Putem doar să intuim că e vorba de situaţia proastă în care se află după ce au ieşit la suprafaţă nişte probleme destul de serioase: Procuratura Generală a recunoscut falsul Monitorului Oficial al României (oare cine i-a sugerat această idee năstruşnică???), iar mama unei minore omorâte cu bestialitate de către un om, acum consilier municipal PCRM, a scos la iveală trecutul tenebru al unui ales din “echipa lui Dodon” (nimeni nu contestă partea legală a alegerii lui Tofan în această funcţie. Rămâne însă partea morală…).

Dacă aş fi consilierul de imagine al lui Dodon, aş fi salutat lipsa acestuia de la dezbateri. Dar în calitate de alegător, aşa cum sunt alte câteva sute de mii în Chişinău, nu pot să accept această “batere în retragere”. Nici în calitate de jurnalist nu pot să admit lipsa unui concurent la dezbateri.

PS În 2007 candidatul (cu mănuşă) PCRM la funcţia de primar al Chişinăului, Veaceslav Iordan, a evitat toate dezbaterile electorale. Cu această ocazie, un demnitar european a declarat: îmi este foarte greu să înţeleg lipsa unui candidat de la dezbateri electorale. Un astfel de gest în statele europene l-ar fi costat foarte scump pe acest candidat. Moldova, însă, este europeană deocamdată doar geografic.

Oleg Cristal

24h.md

0