Rusia protesteaza fata de prezenta crucisatorului USS Monterey, dotat cu sistemul Aegis, in Marea Neagra
Duminică, 12 iunie 2011, 13:38
USS Monterey 1
Foto: Hotnews
Rusia a protestat duminica impotriva amplasarii in Marea Neagra a crucisatorului american USS Monterey, in cadrul manevrelor navale cu Ucraina, si ale carui rachete balistice de aparare constituie, spune Moscova, o "amenintare" la adresa sa, relateaza AFP.
"Avem un anumit numar de intrebari legate de sosirea in Marea Neagra a crucisatorului US Navy Monterey echipat cu sisteme antiracheta Aegis pentru a participa la exercitiile americano-ucrainene Sea Breeze 2011", afirma ministerul rus al Afacerilor Externe, intr-un comunicat.
"Partea rusa a subliniat in mai multe randuri ca nu va trece cu vederea aparitia de elemente de infrastructura strategica americana in proximitatea imediata a frontierelor sale si ca le considera drept o amenitare la securitatea sa", adauga diplomatia rusa.
Crucisatorul a acostat, luni, in Portul Constanta, unde a ramas timp de patru zile, in cadrul unui parteneriat intre Fortele Navale Romane si Fortele Navale Americane.
Nava americana este echipata cu sistemul de aparare aeriana AEGIS, dislocarea ei reprezentand prima faza a abordarii adaptative in etape a scutului antiracheta, un element important pentru Romania, tara noastra acceptand sa gazduiasca interceptori in cadrul celei de a doua faze a programului.
Sistemul Aegis imbarcat pe crucisatorul american este un radar care poate executa detectia, cautarea si urmarirea rachetelor. Rachetele cuplate la acest radar fac parte din arsenalul militar utilizat pentru scutul antiracheta.
Moscova se intreaba in special de ce este nevoie de acest crucisator in apropierea apelor teritoriale rusesti in conditiile in care manevrele militare cu Ucraina privesc actele de piraterie.
Rusia nu este de acord cu proiectul american de amplasare in Europa, inclusiv in Romania, a unui scut antiracheta.
Adiministratia presedintelui Barack Obama a anulat in septembrie 2009 un prim proiect al scutului antiracheta conceput de administratia George W. Bush, si care declansase furia Rusiei, anuntand o noua versiune, mai putin controversata.