375

Anatol Țăranu: Declarația MAE rus este o ingerință în viața internă a R. Moldova

 
Federația Rusă se implică în viața internă a R. Moldova. Cel puțin așa susține analistul politic Anatol Țăranu, care a comentat pentru UNIMEDIA ultima declarație a ministerului rus de externe, difuzată ieri. 

"Este foarte subiectivă această declarație. Este straniu că acest minister și-a permis astfel de comentarii fără ca să afle decizia finală a Comisiei Electorale Centrale. Ce este cel mai straniu, e că acest comentariu al MAE rus atestă o vădită implicare în favoarea unuia dintre candidații pentru funcția de primar al Chișinăului, dl Dodon", a declarat Țăranu.

Potrivit lui, acest lucru trezește semne de întrebare despre modul de a acționa a diplomației ruse. "Acest lucru desigur că trezește anumite neînțelegeri și suspiciuni. O asemenea acțiune poate fi calificată ca ingerință în viața politică a R. Moldova, lucruri care mai puțin se admit în practica diplomației internaționale", a precizat acesta.

Și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a difuzat astăzi un comunicat de presă în care se arată nedumerit de comentariul MAE al Federaţiei Ruse din 08.06.2011 privind rezultatele preliminare ale alegerilor locale din 5 iunie din Republica Moldova. "Este regretabil faptul că acest comentariu se bazează doar pe unele informaţii eronate şi publicaţii tendenţioase din presă, care nu reflectă situaţia reală şi nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Electorale Centrale. Sperăm că MAE al Federaţiei Ruse, în toate aprecierile sale, se va conduce de fapte concrete, documentate oficial, care să evite situaţiile când aceste declaraţii pot fi interpretate ca şi imixtiune în treburile interne ale unui stat sau încercări de susţinere făţişă a unui candidat electoral.

Ministerul de externe moldovean declară că în ce priveşte organizarea şi petrecerea alegerilor libere, corecte şi democratice, Republica Moldova se conduce de standardele şi rigorile Consiliului Europei, şi OSCE. "Atragem atenţia tuturor celor interesaţi de procesele electorale din Republica Moldova asupra rapoartelor acestor misiuni relevante de monitorizare a scrutinelor, ce reflectă într-un mod obiectiv şi evident înregistrarea unui progres gradual în ceea ce ţine de petrecerea unor alegeri libere, corecte şi democratice în Republica Moldova", se mai precizează în comunicatul MAEIE.

UNIMEDIA amintește că MAE rus a difuzat ieri un comunicat în care diplomația rusă se raportează doar la informații publicate de presă, nu și la documente oficiale. "Se putea de observat dorinţa reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale prezenți în calitate de observatori, în special a misiunii "trunchiate" OSCE/OIDDO, să atenueze sau chiar să reducă la tăcere numeroasele încălcări. Acestea includ, îndeosebi, calitatea listelor electorale, manipularea legislaţiei electorale înainte de alegeri, tipărirea buletinelor de vot în cantităţi care depăşesc cu mult numărul de alegători. E greu de imaginat o situaţie când se trece cu vedere procesul de numărare a voturilor. Inițial, CEC din Republica Moldova a anunţat în dimineaţa zilei de 6 iunie că au fost prelucrate 99% din buletinele de vot şi că Igor Dodon, candidatul opoziţiei, a obținut peste 52% din voturi. Ulterior, această informaţie a dispărut din fluxul de știri, după ce a urmat "tăcerea" reprezentanților Comisiei Electorale Centrale", se mai spune în declarația părții ruse.

Sursa: UNIMEDIA

0