901

Declaratia comuna Traian Basescu - David Cameron vorbeste despre extinderea UE inspre Balcanii de Vest, Turcia si Republica Mold

"Promovarea cresterii economice in Uniunea Europeana, extinderea UE inspre Balcanii de Vest, Turcia si Republica Moldova, incurajarea reformelor democratice in vecinatatea Uniunii, de exemplu prin schimb de experienta in ceea ce priveste intarirea capacitatii institutionale, precum si protejarea securitatii cetatenilor nostri, inclusiv prin operatiunile NATO in derulare in Libia si Afganistan", sunt principalele obiective ale declaratiei comune semnate luni de presedintele roman Traian Basescu si premierul britanic David Cameron, remisa HotNews.ro de catre Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Seful statului se afla, de luni, intr-o vizita oficiala de doua zile in Marea Britanie.

"Romania si Marea Britanie impartasesc o viziune comuna pentru Europa, pentru o Uniune Europeana extinsa, mai competitiva pe piata economica mondiala, mai deschisa fata de comert si inovatie, care sa vina in sprijinul noilor afaceri si al cresterii economice, bazata pe circulatia libera a marfurilor, serviciilor, persoanelor si capitalului. Vom actiona impreuna in cadrul institutiilor europene, transatlantice si internationale in sprijinul acestor obiective", se mai arata in declaratia privind parteneriatul strategic semnata de cei doi oficiali.

Romania si Marea Britanie au convenit sa promoveze cresterea economica in UE prin:
  • incurajarea procesului de finalizare a pietei unice pentru servicii, economia digitala, energie si alte sectoare, prin eliminarea barierelor care restrictioneaza cresterea.
  • promovarea comertului liber, corect si deschis intre UE si principalii nostri parteneri comerciali, cu accent pe incheierea Acordului de la Doha in cursul acestui an si pe cooperarea pentru finalizarea altor Acorduri de Liber Schimb.
  • reducerea presiunii create de reglementarile europene asupra sectorului de afaceri.
  • promovarea inovatiei, inclusiv un patent general valabil in UE.
  • cheltuirea fondurile europene intr-o maniera simplificata si mai transparenta.
In plus, cele doua tari vor sa lucreze impreuna "pentru reducerea barierelor din sectorul privat, promovarea cresterii pe mai departe a comertului bilateral si incurajarea mediului de afaceri in special in domeniul infrastructurii, al energiei, al turismului si al noilor tehnologii. Vom colabora pentru a imbunatati capacitatea Romaniei de accesare a fondurilor europene si de implementare a parteneriatelor public-privat (PPP)".


In declaratia comuna se mai arata ca Marea Britanie saluta progresele inregistrate de Romania in reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, iar cele doua tari vor colabora in acest domeniu.
 
0