344

Dodon se leagă de troleibuzele lui Chirtoacă

 
FEBRĂ ELECTORALĂ // În pragul alegerilor, candidatul PL, Dorin Chirtoacă, şi al PCRM, Igor Dodon, se acuză reciproc că ar fi avantajat companii care le-ar fi furnizat comisioane
 
Acuzaţii dure au fost lansate pe ultima sută de metri a actualei campanii electorale între candidatul Partidului Comuniştilor la funcţia de primar al mun. Chişinău, Igor Dodon, şi candidatul liberal, Dorin Chirtoacă, în cadrul unei emisiuni televizate de dezbateri. Potrivit lui Dodon, municipalitatea ar fi procurat cele 102 unităţi de transport pentru parcul Regiei Transport Electric din Chişinău prin intermediul unui SRL românesc, căruia i-ar fi asigurat un comision de circa 2,5 milioane euro, achitând în loc de 101 mii euro, preţul de producător pentru o unitate de transport, 126 mii de euro. Dorin Chirtoacă a negat aceste acuzaţii. Candidatul liberal a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat documentele care vin să confirme că banii au ajuns direct la compania care a câştigat licitaţia internaţională cu aprobarea instituţiilor internaţionale care au monitorizat acest proces.
 
Candidatul liberal l-a acuzat, la rândul său, pe Dodon că nu a declarat una din maşinile oferite în folosinţă în 2010 de fina sa, Diana Filipov, şi că una din maşinile procurate de acesta în 2009 de la fostul viceministru de Interne, Valentin Zubic, a fost declarată la un preţ mult mai mic.
 
Dodon: „Insinuări!”
 
În 2007, perioada când Dodon ocupa funcţia de Ministru al Economiei, fina sa, care activa în calitate de manager la „Casa Vinului”, a fondat SRL „Casa Sărbătorii” în care deţine o cotă parte de 12,5 %. „Cum se face că anume în acea perioadă o tânără de 26 de ani a devenit fondator al unei întreprinderi, situată pe teritoriul Centrului „Moldexpo” ,instituţie subordonată Ministerului Economiei? E o cotă parte care, în viziunea mea, tot seamănă cu un comision”, a spus Chirtoacă. Igor Dodon a declarat că acestea sunt insinuări pe care refuză să le comenteze. „Dacă ar corespunde realităţii, unde sunt dosarele penale pe care le-ar fi putut intenta procuratura în aceşti doi ani?”, s-a întrebat Dodon.
 
Tender aprobat de BERD
 
La rândul său, Chirtoacă a ieşit marţi în cadrul unei conferinţe de presă în care a dezminţit, făcând uz de documente, informaţia lansată de Dodon, că i-ar fi asigurat unui SRL din România un comision de circa 2,5 milioane de euro. Acesta a declarat că la licitaţia de procurare a unităţilor de transport pentru parcul de troleibuze şi-au înaintat oferta cinci companii, dintre care trei companii din Federaţia Rusă, o companie din Ucraina şi compania „Belkomunmaş” din Belarus. Aceasta din urmă a oferit cel mai mic preţ, 125 mii de euro, spre deosebire de firma ucraineană care a solicitat 129 mii de euro pentru o unitate de transport şi firmele ruseşti care au solicitat între 141şi 167 mii de euro. „Rezultatele licitaţiei au fost aprobate de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) şi de către Banca Europeană de Investiţii. A învins compania din Belarus „Belkomunmaş””, a spus el. Chirtoacă a prezentat factura de plată conform căreia la 4 ianuarie, BERD a transferat direct pe contul Belarus Bank din Minsk 2,5 milioane euro pe contul „Belkomunmaş”. „Astăzi, compania „Belkomunmaş” a făcut publică o scrisoare în care dezminte afirmaţiile mincinoase ale lui Dodon şi respinge informaţiile că troleibuzele puteau fi procurate la preţul de 101 mii  euro”, a spus Chirtoacă.
 
Acesta a mai declarat presei că, în 2005, comuniştii planificau să procure troleibuze de la aceeaşi întreprindere cu 130 de mii de euro. „Noi în 2010 am procurat unităţi de transport cu 125 mii de euro, mai ieftin decât ar fi procurat ei acum cinci ani. Este cel mai mic preţ pe care compania l-a oferit pentru noi”, a spus el.
 
Dorin Chirtoacă a efectuat o trecere în revistă a maşinilor de lux aparţinând familiei lui Igor Dodon. Potrivit lui, una din maşinile achiziţionate de Igor Dodon în 2009, evaluată la 5 mii de euro în declaraţia de venit a acestuia, ar fi fost procurată de la Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne, cercetat în legătură cu evenimentele din 7 aprilie. Maşina de marca Toyota Land Cruiser 2003, valorează circa 20000-25000 euro.
 
Alexandru Dodon, fratele lui Igor Dodon, a intrat în posesia unei Toyota Land Cruiser 2,8, 2010 K AS 076, în valoare de 30000 euro, imediat după ce a plecat din funcţia de şef de direcţie de la Ministerul Agriculturii.
 
În 2010, fina lui Dodon, Diana Filipov, i-a dat în folosinţă o maşină de marca Mercedes S 320 pe o perioadă de 5 ani. Maşina respectivă nu figurează în declaraţia de venit a acestuia pentru anul 2010.
 
Olga Dodon, una din rudele familiei Dodon, angajată anterior în calitate de arhitect la firma „Moldconstruct Marchet”, are în posesia sa cinci automobile de lux, preţul cărora variază între 80 şi 255 mii euro: Mercedes CL 65 AMG 2008, Mercedes GL 500, 2008, Mercedes ML 63 AMG, 2008, Porsche Panamera 2010, BRP CAN AM SPYDER 2008.
 
În replică, Igor Dodon a propus ca, în cazul în care ar fi făcut vreo ilegalitate și sunt dovezi reale, acestea „să fie prezentate pe masă”. „Puteți fotografia toate mașinile și să mi le atribuiți. Dar, dacă măcar 5% din ceea ce ziceți este adevărat, unde sunt dosarele penale pe numele lui Igor Dodon? Că doar ați fost doi ani la guvernare!”, a spus acesta.
 
jurnal.md
0