374

Ucraina împiedică aderarea Republicii Moldovei la spaţiul energetic al României!

 În câţiva ani, Republica Moldova ar putea avea energie electrică din România, însă, deocamdată, ţara noastră nu se poate conecta la sistemul energetic de peste Prut, deoarece nu este membră a operatorilor comunităţii energetice europene ENTSO-E, scrie Adevărul Moldova.
 
„Energia electrică nu e un domeniu liberalizat, aici sunt operatorii de sistem. Foarte mult depinde şi de poziţia Ucrainei. Republica Moldova foarte mult timp a bătut pasul pe loc. Cei care vor face studiul de fezabilitate vor lua în calcul aderarea separată de Ucraina la ENTSO-E”, a declarat Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.

Republica Moldova şi România au stopat interconectarea reţelelor electrice din cauza unor formalităţi birocratice. Reţelele electrice nu pot fi conectate până când Republica Moldova nu va adera la ENTSO-E – comunitatea europeană a operatorilor de energie electrică.

Potrivit lui Lazăr, deja există linia de interconexiune Bălţi Suceava, pentru care studiul de fezabilitate e finalizat, acum se negociază cu BERD şi BEI condiţiile de finanţare. „Mai există un proiect suplimentar Iaşi-Ungheni-Străşeni, care vizează nemijlocit şi Chişinăul. Dar pentru realizarea proiectelor avem nevoie să aderăm la sistemul energetic ENTSO-E. Cât nu vom fi conectaţi la comunitatea operatorilor de sistem, nu vom putea trece la parte practică”, a declarat Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.
 
24h 

0