855

China, tara ce nu are in vocabular cuvantul "criza". 10 motive pentru care n-au intrat in recesiune

Cand toata lumea a fost data cu susul in jos de criza economica, chinezii au vrut sa demonstreze tuturor ca la ei nu numai ca nu este recesiune, ci se poate vorbi chiar de crestere economica sustenabila. Vezi strategia care sta in spatele prosperitatii.
Stephen S. Roach, un cunoscut economist american, a publicat un studiu prin care enumera principiile care au stat la baza prosperitatii chineze. Se pare ca un atu este independenta fata de SUA si Occident, acest lucru a ferit China de fluctuatiile financiare si recesiunea care a marcat intreaga lume.
 
1. Strategia: Incepand cu anul 1953, China a respectat cu sfintenie faimoasele "planuri cincinale", care au fost realist construite, bine definite, care au dat rezultate pe termen mediu si lung. Cel mai recent plan - cel de-al 12-lea - face o turnura strategica si se indreapta catre o prospera societate de consum.
 
2. Devotamentul si stabilitatea: Pentru ca poporul chinez a invatat din trecutul sau, experienta "revolutiei culturale" i-a tinut pe conducatorii chinezi pe un drum foarte stabil, iar acest lucru i-a ajutat sa ramana in afara "bulelor de sapun" aduse odata cu venirea crizei in 2008-2009. Astfel chinezii nu au cunoscut involutia economica, ci au mers doar pe +, din punct de vedere financiar
 
3. Dinamism si eficienta: China a fost o societate care a acceptat cu bratele deschise provocarile. Astfel, constienti de faptul ca orice provocare dusa la bun sfarsit este un pas spre progres, in 30 de ani China a imbinat dinamismul cu eficienta ajungand astfel la o reteta de succes.China a demonstrat ca tine in maini fraiele stabilitatii, iar in ceea ce priveste criza, poate sa schimbe cursul istoriei din punct de vedere economic.
 
4. China, "bunul gospodar": Chinezii au stiut cum sa tina sub control valul "bulelor de sapun". Nu au lasat populatia sa se indatoreze excesiv, iar astfel a redus cheltuielile interne cu 50%. Chinezii si-au dat seama ca un pas spre o dezvoltare echidistanta sunt investitiile, iar prin acest mod au protejat economia de socurile externe, in favoarea activitatii din interiorul tarii.
 
5. Migratia rural-urban: In ultimii 30 de ani "orasenii" s-au dublat, si asta pentru ca s-a incurajat migratia din zonele rurale, in marile orase, punandu-se astfel accent pe dezvoltarea industriilor. Potrivit noilor statistici, in urmatoarele doua decenii aproximativ 300 de milioane de oameni se vor muta de la sate la oras, dezvoltandu-se astfel toate laturile economiei.
 
6. Societate consumerista: La ora actuala, consumul din China este de 37%, cel mai scazut din economiile dezvoltate ale lumii. Asta pana acum; pentru ca in planul cincinal principala tinta este cresterea consumului la pana la 50% din PIB. Asadar, chinezii vor fi mai dispusi sa cheltuiasca bani.
 
7. Servicii:  Si la capitoul servicii, chinezii sunt cu mult n spatele tarilor dezvoltate. Astfel, serviciile reprezinta 43% din Produsul Intern Brut. Din nou si dezvoltarea acestui capitol este trecuta in planul cincinal, dorindu-se o dezvoltare in domeniile: transporturi, logistica, turism.
 
8. Investitii straine: Fiind cea mai populata tara din lume, China este un magnet pentru cei care vor sa investeasca. Este ca o mina de aur pentru oamenii cu viziune in afaceri. Astfel, China, prin prezenta investitorilor, isi asigura locuri de munca, somajul nefiind o problema. China este fruntasa in ceea ce priveste tehnologia, care este adusa de investitorii straini. Astfel, orientarea spre consumerism va stimula serviciile, fapt ce va duce la o reasezare a lucrurilor pe plan intern.
 
9. Educatia: Rata adultilor care au terminat o scoala este astazi in China de 95%, iar cei care au studii medii sunt  aproape 80% din totalul populatiei. Potrivit standardelor PISA, elevii de 15 ani din Shanghai au fost recent clasati pe primul loc la matematica iar, din universitatile chineze, ies anual peste 1.5 milioane ingineri si cercetatori.
 
10. Cercetarea:  Inovatiile au adus China pe podium in 2009, inregistrand 280.000 de patente, situandu-se insa dupa Japonia si SUA. Asa ca planul este ca pana in 2015 sa se aloce pentru cercetare 2,5% din PIB, ceea ce este dublu fata de cat s-a alocat in 2002.

protv.md
0