872

18 iulie 2011. Ziua scadentei pentru Grecia. FMI, BCE si UE cauta solutii sa evite falimentul tarii

18 iulie - este ziua in care Apocalipsa financiara poate sa puna capat unei tari. Grecia risca sa intre in faliment, iar acest lucru ar afecta intreaga zona euro. De aceea, FMI, BCE si UE isi pun "mintea la contributie" pentru a scoate tara la liman.

Informatia referitoare la data limita a Greciei a fost lansata de ziarul elen Kathimerini. Jurnalistii greci au scris ca tara lor mai are bani doar pana la 18 iulie, astfel ca, daca nu va fi incheiat un nou acord cu UE si FMI in valoare de 12 miliarde de euro, Grecia va falimenta.

In februarie 2011, delegatiile Uniunii Europene si FMI in Grecia au aprobat deblocarea unei noi transe de imprumut, de 15 miliarde euro, dar oficialii considerau inca de atunci ca progresele erau prea lente si au cerut autoritatilor de la Atena sa accelereze reformele, pentru a respecta programul de sustinere financiara. In afara acestei sume, Grecia a mai primit un ajutor de 38 de miliarde de euro.



 Guvernul de la Atena a obtinut in mai 2010 un program de finantare de 110 miliarde de euro din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International pentru a evita intrarea in faliment, in schimbul unui program drastic de austeritate in curs de aplicare.

Chiar daca Grecia va respecta termenii acordului de finantare pe trei ani, datoria statului va ajunge in 2013 la 158% din PIB, nivel considerat nesustenabil, potrivit analistilor. Comisia Europeana a prognozat in noiembrie ca datoria publica a Greciei va creste in acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB si apoi la 156% in 2012.
 
protv.md
0