867

Gospodării și grădinițe rurale încălzite cu paie în loc de cărbune

În 2011 va ajunge căldura și la sate. Mai multe comunități rurale se vor încălzi pe timp de iarnă de la energia produsă din biomasă, în special din deșeurile cerialiere. În acest sens astăzi, 17 mai, a fost lansat proiectul ”Energie și Biomasă” de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

În cadrul proiectului vor beneficia de acestă nouă metodă de încălzire peste 130 de grădiniţe, şcoli, centre medicale, alte instituţii publice și peste 500 de gospodării casnice de la sate, informează arena.md. Potrivit lui Ilarion Popa, ministru adjunct al Economiei, "dat fiind faptul că suntem o ţară relativ agrară, cea mai accesibilă şi potrivită sursă de energie este biomasa”.

Proiectul va avea o durată de patru ani și este finanțat de Uniunea Europeană cu 14 milioane de euro și de PNUD– Moldova cu 560.000 euro.

Potrivit unor studii, Republica Moldova produce anual 700 mii tone de paie care fac posibilă generarea a circa 700 milioane KWh de energie termică pe an. Peste 95% din necesarul energetic al ţării este asigurat din importuri.
Пресс-служба POINT.MD
0