1025

România intră în spaţiul Schengen?

 
Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a primit luni undă verde din partea Comisiei Parlamentului European pentru Libertăţi civile, scrie ziuaveche.ro

Votul în plen este programat pentru luna iunie, decizia finală urmând a fi luată de către Consiliu.

Potrivit regulilor actuale, condiția majoră pentru aderarea la spațiul Schengen este posibilitatea de a asigura securitatea frontierelor externe ale Uniunii.

Verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor acquis-ului Schengen – controlul frontierelor terestre, aeriene și maritime, eliberarea vizelor de călătorie, cooperarea polițienească, conectarea la Sistemul Informațional Schengen și protecția datelor - este o precondiție pentru un aviz favorabil din partea Consiliului, după ce Parlamentul a fost consultat, aviz care permite eliminarea controalelor de frontieră între Statele Membre.

În urma evaluării progreselor înregistrate de către cele două State Membre și a rapoartelor în urma vizitelor efectuate de experți, Comisia PE pentru Libertăți civile a concluzionat că, în pofida unor chestiuni care mai necesită în viitor o raportare în mod regulat, acestea nu constituie un obstacol pentru calitatea de membre al spațiului Schengen a celor două țări.

“Sunt cele două state pregătite pentru a adera la Schengen? Răspunsul meu este un DA ferm si acest fapt reiese în mod clar din rapoartele de evaluare. În unele domenii, cele două țări sunt chiar mai bine pregătite decât alte state membre care fac parte din Schengen”, a declarat raportorul PE Carlo Coehlo (PPE, PT). "Aceasta se datorează în primul rând investițiilor recent efectuate, România și Bulgaria dispunând de echipamente mai moderne și mai eficiente, dar, nu în ultimul rând, datorită investiției politice: ambele țări au investit politic pentru a demonstra că îndeplinesc criteriile Schengen”, a mai adăugat raportorul PE.

Raportorul Coelho a recunoscut că frontieră Bulgaria-Turcia-Grecia este una din zonele cele mai sensibile ale graniței externe ale UE, din cauza imigrației clandestine. Aceasta înseamnă că Bulgaria trebuie să ia măsuri suplimentare, inclusiv un plan de acțiune special care va trebui aplicat în momentul în care va adera la spațiul Schengen și va trebui să aibă o abordare comună cu Grecia și Turcia pentru a face față unei posibile creșteri a presiunii migratoare.

Recent, mai multe țări din rândul vechilor membrii ai UE au cerut să se amâne aderarea la spațiul Schengen al celor două țări.
POINT.md
 

0