763

Pragmatismul lui Formuzal: VREA SĂ FIE INDEPENDENT, DAR SĂ NU PLĂTEASCĂ PENTRU GAZE!

Administraţia de la Comrat a expediat o petiţie conducerii întreprinderii „Moldova Gaz”, în care solicită amânarea plăţii datoriilor pentru gazele livrate. Adjunctul Comitetului Executiv al Găgăuziei, Valeri Ianioglo, a convocat o şedinţă specială cu reprezentanţii administraţiilor locale din regiune, în cadrul căreia, a fost examinată chestiunea utilizării eficiente a resurselor financiare, în condiţiile în care Chişinăul nu a prevăzut alocări suplimentare de fonduri pentru autonomia găgăuză.
Reamintim că recent Proiectul Bugetului elaborat de Guvern şi adoptat de Parlamentul de la Chişinău a pus pe jar autonomia găgăuză. Comratul susţine că enclava a fost neglijată de ministerul Finanţelor şi acuză administraţia centrală de tentativa de subminare economică a autonomiei găgăuze.
Mişcarea social-politică „Edinaia Gagauzia”, formaţiune a actualului başkan Mihail Formuzal a difuzat o declaraţie de presă în care susţine că autonomia găgăuză a fost neglijată atunci când a fost elaborat proiectul Bugetului pe anul 2011.

„În noul Buget elaborat de ministerul Finanţelor de la Chişinău, sunt prevăzuţi doar 185,3 milioane de lei destinaţi autonomiei găgăuze, cu 17 milioane mai puţin decât s-a convenit cu autorităţile de la Chişinău şi cu 7,8 milioane de lei mai puţin decât anul trecut. Acest fapt va submina economic Găgăuzia şi reprezintă o derogare serioasă de la legislaţia în vigoare. În consecinţă, administraţia de la Comrat este pusă în imposibilitatea de a plăti salariile profesorilor”, se spune în documentul formaţiunii lui Mihail Formuzal.

„Edinaia Gaguzia îşi exprimă protestul împotriva acţiunilor dicriminatorii ale administraţiei de la Chişinău şi consideră că puterea de la Chişinău subminează deliberat autonomia găgăuză”, se mai conţine în declaraţia citată.
24h.md
0