716

Ședință în Parlament: Zeci de întrebări, 0 răspunsuri

Întrebări fără răspuns. Așa poate fi caracterizată atmosfera din plenul Parlamentului, unde deputații i-au asaltat cu întrebări pe Zubco și Roibu. Atât deputații AIE, cît și cei din PCRM au făcut coadă la microfoane, adresând întrebări la care până în prezent nu au aflat răspunsuri. Cel mai rezervat a fost Procurorul General, chiar dacă el a primit cele mai multe întrebări. Pentru că zeci de deputați figurează drept martori în dosarul „7 aprilie”, acesta a refuzat să răspundă la întrebările lui Mihai Godea și Artur Reșetnicov. 

„Cu regret, nu pot să vă răspund - sunteți martor în cazul dosarului 7 aprilie”, le-a răspuns Zubco. De asemenea, Procurorul General a făcut referință și la principiul prezumției nevinovăției. „Atât timp cât dosarul nu este finisat, eu nu pot să mă expun asupra vinovăției unei sau altei persoane”, a mai răspuns de câteva ori Zubco.
„Până când nu va fi finisată urmărirea penală nu pot să vă răspund ce a fost în aprilie 2009”, a declarat Zubco, răspunsul căruia a stârnit hohote de râs a deputaților comuniști. Acesta nu a răspuns nici cît va dura ancheta pe acest caz.

Întrebat cine au fost provocatorii evenimentelor din aprilie 2009, Procurorul General a declarat că se analizează participarea persoanelor din Ucraina și din stânga Nistrului, dar expertiza este extrem de anevoioasă. „Nu dispunem de tehnologii ce ar permite identificarea după fotografii”, a menționat acesta.

„Îmi permiteți să nu vă răspund la această întreabare pentru că ține de secretul urmăririi penale”, a răspuns Zubco, întrebat despre mașina cu numere RM în față și numere transnistrene în spate, fotografiată în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Liberalul Valeriu Munteanu l-a întrebat pe ministrul de Interne de ce majoritatea polițiștilor care au fost identificați pe imaginile prezentate de primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, au fost avansați în funcție de actuala conducere al MAI. „Eu personal n-am avansat pe nimeni”, a spus Roibu, menționâd că odată cu reforma MAI se va aduce mai multă claritate în acest sens. Solicitat de deputatul comunist Vadim Mișin să citeze o prevedere din lege, ministrul de Interne a dat următoarea replică: „Nu sunt la examen”.

Răspunsurile evazive ale lui Zubco au rărit cozile la micorfoane. Tot mai puțini deputați mai au întrebări la șefii structurilor de forță.
unimedia.md
0